Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торовете, които не трябва да се използват през есента

20 септември 2024, 14:05 часа

Есента е времето, когато работата в градината постепенно приключва. Остава само да изкопаете градината преди зимата и да добавите торове, които ще бъдат отлична помощ за растенията през пролетта. Важно е обаче да знаете от какъв вид хранене се нуждае градината и кои могат да й навредят преди настъпването на зимата.

Какви торове не трябва да се прилагат през есента?

Азотът е отговорен за интензивния растеж на зелената маса в растенията. Следователно, ако този елемент се добави към почвата преди настъпването на студеното време, дърветата и храстите могат да започнат да растат, в резултат на което те могат да замръзнат при първите слани. В тази връзка категорично не се препоръчва добавянето на суперфосфат и урея към почвата.

Най-добрият и най-евтиният тор за гроздето през есента е този

Но органичните торове ще бъдат отлична помощ за презимуващите растения. Такива вещества, които могат да бъдат включени в почвата през септември, включват костно брашно, доломитово брашно и компост.

Изброената органична материя се разгражда дълго време и ще се превърне в хранителна среда за развитието на растенията през пролетта.

Сред целия списък от средства костното брашно, използвано от фермерите през 19 век, заема специално място. Този тор е високо ценен в САЩ, където се внася в почвата на килограми.

Ползи от костното брашно

Торът насища почвата с азот, калий, желязо, калций, фосфор, магнезий и редица други елементи. Но много градинари пренебрегват това торене, забравяйки за скритите му възможности, които понякога прикриват полезните качества на зеления тор.

Костното брашно се използва от онези градинари, които ценят чистите и натурални продукти, без вредни химикали и други добавки. Костното брашно се разгражда от 8 до 12 месеца. Внесеният през есента тор подхранва насажденията през цялото лято. Използвайте костно брашно в суха форма, като го добавите към почвата по време на процеса на копаене - 2 супени лъжици на квадратен метър в оранжерия. На открит терен е достатъчна 1 супена лъжица на 1 квадратен метър площ.

Освен това костното брашно се добавя към ягоди и други храсти, както и цветни растения, които се подготвят за зимата.

Опитните агрономи и градинари отбелязват няколко основни предимства на продукта:

  • Естествен произход. Продуктът е напълно натурален, тъй като се произвежда само от естествени суровини - предимно от едър рогат добитък.
  • Целогодишно ползване. Подхранването се използва през цялата година, както при засаждане на растения в почвата през пролетта, така и за подобряване на производителността на самия субстрат или за стимулиране на производителността на стари плододаващи дървета и храсти.
  • Многофункционалност. Костното брашно е приложимо като тор за всякакви растения, от зеленчукови разсади до овощни дървета, горски плодове или декоративни храсти и цветя. Прахът е не по-малко подходящ за домашни цветя.

Костното брашно се използва в чиста форма - просто се изсипва в дупки или върху повърхността на субстрати с по-нататъшно вграждане в земята или се включва в различни суспензии за торене на растения. Много градинари просто разреждат брашното предварително с вода и го използват за по-нататъшно торене.

Заслужава да се отбележи и фактът, че костното брашно се произвежда от доста евтини суровини, така че самият продукт е евтин. Разходът на тор на квадратен метър площ е малък и дори малка опаковка ще ви стигне за дълго време.

Най-добрият тор за ябълките през есента е този

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес