Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест билки, които можете успешно да засадите през есента

20 септември 2024, 16:14 часа

Есента не е само за почистване на двора, а е бонус сезон за засаждане на култури и изграждане на градина. Защо обикновено засаждаме куп билки през пролетта и ги игнорираме през есента, въпреки че есента е идеалното време да поставим някои от тях в земята? Не, особено нежни билки като босилек няма да процъфтяват, но доста билки са студоустойчиви и подходящи за употреба през тези по-късни месеци.

Още: Сложете това на дъното на саксията и растението ви няма да изгние

Ето шест билки, които трябва да засадите през есента, за да се наслаждавате през цяла зима.

Кориандър

Ако обичате кориандър знаете, че той е склонен да изчезва през лятото. Ето защо есента е подходящото време да хвърлите малко семена в лехите си, за да отгледате кориандър, преди да настъпи замръзване.

Копър

Въпреки че сортове като Dukat са по-скоро студоустойчиви, ако имате късмет, можете да получите достатъчно копър в лехите си, за да се засее самостоятелно, така че вашият копър да се връща всяка година.

Див лук

Знам, че всички сме свикнали със сух див лук, но истинската сделка е много по-добра. Лукът е дълъг, леко пикантен и може да се нарязва на ситно за подправка, но можете също да го използвате, за да завържете снопчета моркови. Не пренебрегвайте цветовете на лука, които са страхотни; използвайте ги за овкусяване на оцет и масло.

Магданоз

Хрупкавата свежа хрупкавост, която добавя към ястията, е всичко от което се нуждаете и възможността да съберете цяла китка за партида табуле е уникална. Магданозът е студоустойчив и се самосее.

Градински чай

Веднъж засадили салвия, никога повече не трябва да я засаждате – салвията се нанася за цял живот. Въпреки че няма да получите нови зелени листа през зимата, все пак можете да съберете това, което е останало, и то ще се върне през пролетта. За да сте сигурни, че можете да му се насладите през есента, вземете разсад от градински чай вместо семена.

Още: Практични съвети: Не подрязвайте тези растения през есента

Мащерка

Ако ще печете нещо тази зима, по-добре ще е с мащерка. Тази ниско разположена земна покривка може да се скрие във вашата градина и да оцелее при почти всяко време, което природата хвърля върху нея. Предупреждение: Уверете се, че хващате зимна, а не лятна мащерка.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес