Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-те неща, които трябва да знаете, за да си отгледате палма

02 юли 2023, 11:00 часа

Палмата е едно от най-предпочитаните стайни растения поради свежестта и красотата, които внася в дома. За успешното отглеждане на палмите има няколко прости правила, които трябва да спазвате. Ето ги и тях:

1. Пръскане на листата

Често срещан проблем при палмите е изсъхването или падането на листата им. Причините за това могат да бъдат вредители, недостатъчно поливане или прекалено поливане. За да поддържате палмата в добро състояние, е препоръчително да пръскате листата й с вода чрез пулверизатор поне веднъж седмично. Това ще осигури необходимата влага и ще предотврати изсъхването.

От костилка до финикова палма. ЕТО КАК

2. Влажността на почвата

Влажността на почвата е от голямо значение за палмите. Тя не трябва да се засушава, но също така и не трябва да бъде прекалено намокрена. Поддържайте умерено влажна почва, като поливате палмата според нуждите й. През лятото това обикновено означава ежедневно поливане, докато през зимата може да се намали до веднъж на 10 дни. Преди да полеете, проверете горния слой на почвата и използвайте вода със стайна температура.

Задължително дръжте тези растения в спалнята си - ще спите по-добре!

3. Влажността на въздуха и температурата

Палмите предпочитат влажна среда и умерени температури. Ако забележите, че листата им се цепят и изсъхват, вероятно влажността в помещението е недостатъчна. Оптималните температури за отглеждането на палми са между 18 и 25 градуса по Целзий. Някои видове палми, като хамеропс, ховея и финиковата палма, могат да издържат и по-ниски температури, но не по-долу от 5-8 градуса.

Как да си отгледаме бананова палма вкъщи

4. Осветеността на стаята

Палмите се нуждаят от достатъчно светлина, но не трябва да са изложени на директни слънчеви лъчи. Най-подходящото място за тях е далеч от прозорците, където има достатъчно осветление, но без прекалено слънце. Ако трябва да поставите палмата близо до прозорец, осигурете сянка през най-горещите часове на деня.

Растенията, които понижават влагата във въздуха у дома

5. Грижа и внимание

Накрая, не забравяйте, че палмата изисква грижа и внимание от ваша страна. Проверявайте редовно листата, почиствайте ги от прах и вредители и отстранявайте изсъхналите части. Ако забележите нещо необичайно, консултирайте се с градинар или специалист по растения.

Спазвайки тези прости правила, ще можете да отглеждате палмата си успешно и да се наслаждавате на нейната красота и свежест във вашия дом.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес