Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо руснаците пускат димна завеса на Кримския мост: Могат ли така да го спасят?

12 август 2023, 22:05 часа • 14005 прочитания

След днешните две атаки срещу Кримския мост, на кадрите от там се видяха на няколко места над съоръжението високи стълбове дим. Имаше твърдения, че руските военни пускат димни завеси над него. С каква цел се прави това и имат ли шанс руснаците по този начин да го спасят от попадение на ракета обяснява военният експерт, майорът от резерва на Въоръжените сили на Украйна Алексей Гетман.

По думите му ефектът от димните бомби с различни модификации изглежда по малко по-различен начин от това, което се виждаше на снимките и видеата, така че той предполага, че по-скоро е имало попадения и там нещо наистина е горяло.

ОЩЕ: Втора атака за деня срещу Кримския мост. Украинците с лекота преодоляват драконовите зъби (ВИДЕА) 

От друга страна, по отношение на димните завеси Гетман разясни, че те могат да скрият нещо визуално от разузнаването на противника - например, да се заснеме нещо с камера. Но те по никакъв начин не могат да попречат на ракета, която се движи според навигацията или по предварително зададена програма, да достигне целта си.

Това е същото, ако шофираме кола с навигация, която ни сочи пътя - ако навлезем в място, където нещо гори, или има мъгла, или е нощно време, това означава ли, че навигацията няма да ни показва пътя? Не, разбира се, това е пълна глупост, каза експертът пред "24 Канал". 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес