Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще пътуват свободно в ЕС: От октомври падат визите за косовските сърби

19 септември 2024, 16:31 часа • 567 прочитания

Косовските сърби ще могат свободно да пътуват до страните от Европейския съюз от октомври, съобщи сръбският вестник „Данас“, цитиран от БТА.

Вчера Европейският парламент и Съветът на ЕС подписаха указ за отмяна на визите за хора от Косово, които имат паспорти, издадени от Координационната служба на Република Сърбия - специален орган на сръбското вътрешно министерство в Косово. Решението бе взето на 22 юли тази година и ще влезе в сила от първата половина на октомври.

„Това е добра новина, разкрива толкова много възможности пред нас. Мисля, че много хора ще почувстват облекчение и справедливост, защото отдавна изтъкваме този проблем“, каза пред сръбската редакция на Би Би Си журналистката от сръбското издание „КоССев“ Милица Ракич Андрич.

 Още: Косовските сърби протестират в Митровица, искат си динара (ВИДЕО)

Въпреки че визовият режим беше премахнат в Сърбия преди 15 години, а в Косово в началото на 2024 г., притежателите на паспорти, издадени от Координационната служба са последните в Западните Балкани, които се нуждаят от виза за пътуване до страни от ЕС, тъй като се намират в правната буферна зона на неразрешените политически отношения между Белград и Прищина.

За да пътуват до която и да е страна от ЕС, косовските сърби, притежаващи паспорти от Координационната служба, досега трябваше първо да кандидатстват за виза, която се обработва в консулските служби на съответните страни в Белград или Прищина. Трябваше да се представят също куп документи: от акт за раждане, шестмесечно банково извлечение, доказващо че имат достатъчно пари по сметката си, трудов договор, здравна застраховка до брачно свидетелство, ако са в брачен съюз, разказва Ракич Андрич, цитирана от „Данас“.

По думите ѝ много сърби от Косово са сменили местожителството си, регистрирайки се в градове в Сърбия, за да могат да пътуват, но с времето тази процедура е станала по-строга.

Още: Вучич представи сръбските искания за Косово

Няма точни данни за броя на притежателите на паспорти от Координационната служба, но по последни неофициални данни, изнесени от словенския депутат и докладчик по въпросите за премахването на визите за притежатели на паспорти, издавани от сръбските институции в Косово, Матяж Немъц по-рано тази година, 18 000 души имат такъв документ, съобщава „КоССев“.

Съветът на ЕС взе решение да премахне визовия режим и за тях през юли 2024 г.

Белград веднага приветства мярката, а официална Прищина изрази недоволството си, заявявайки, че това е несправедливо решение на Европейския съюз, тъй като „саботира процеса на интеграция на сръбската общност в Косово“.

Още: Косово затвори два гранични пункта на границата със Сърбия

През 2009 г. Сърбия сформира Координационна служба за издаване на паспорти на сръбски граждани, пребиваващи в Косово, като едно от условията за получаване на визова либерализация. Косово смята Координационната служба за незаконен орган и не признава тези паспорти.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на бившата сръбска провинция Косово. Двете страни водят диалог за нормализация на отношенията под егидата на ЕС.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес