Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Замразените руски активи няма да ни стигнат за пълното възстановяване

09 януари 2024, 11:10 часа • 2731 прочитания

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че страната му със сигурност ще получи пари за следвоенно възстановяване от замразените активи на Руската федерация. Той се надява, че средствата ще пристигнат преди края на войната, но се опасява, че няма да са напълно достатъчни.

"Това ще се случи на 100%, въпросът е в каква степен. Защото има три елемента - самите замразени активи, доходите от тях и данъците върху тези доходи. Замразените активи са достатъчни, за да покрият повече от 80% от нуждите ни за възстановяване. Ще можем да възстановим училища, болници, инфраструктура за сметка на страната, която ги е разрушила", заяви външният министър в интервю за El Pais.

Още: САЩ натискат за милиарди руски долари за Украйна, тя отстъпи леко от взетото при контраофанзивата (ВИДЕО)

Труден процес

Кулеба добави, че получаването на средствата отнема известно време. Украинският министър е убеден, че Руската федерация трябва да плати за това, което е направила.

"Трябва да изградим цялостна система за решаване на правни въпроси и финансови механизми. Това е сложен правен, регулаторен и финансов инструмент. Но дори и някой да има съмнения, това решение ще трябва да бъде взето, защото това е най-естественото решение от всички възможни", обобщи той, цитиран от испанското издание.

Още: Задават се нови милиарди за Украйна: Путин да плаща, не САЩ и ЕС

Снимка: iStock

Колко милиарда долара руски активи са замразени на Запад?

По данни на Централната банка на Руската федерация - като цяло в западните държави са замразени такива активи на обща стойност около 300 млрд. долара. Това е точно половината от 612 млрд. долара в злато и валутни резерви, с които Русия разполагаше в началото на инвазията в Украйна, припомня УНИАН.

САЩ поканиха работните групи на Г-7 да разгледат вариантите за конфискация на тези пари. Планът трябва да бъде одобрен до 24 февруари 2024 г.

Още: ЕС измисли как да прати милиарди евро на Украйна от замразени руски активи

В своя статия Financial Times пише, че ЕС и САЩ трябва да прехвърлят на Украйна замразените активи. Когато дадена държава наруши международното право, потърпевшата страна може да поиска обезщетение, което е установена норма.

Още: Замразени руски активи за Украйна: Западът се обявява за жертва, за да ги даде

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес