Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна поиска Полша да сваля руските ракети: Какво казва полското МВнР

23 май 2024, 11:13 часа • 8597 прочитания

Украйна се е обърнала към Полша с молба да обмисли възможността да сваля със своите ПВО системи руските ракети близо до полско-украинската граница. Според говорителя на полското външно министерство Павел Вронски този въпрос трябва да бъде обсъден, тъй като за неговото изпълнение трябва да бъдат уточнени редица условия, цитира го RMF24.

По думите на Вронски, сред условията са техническата страна на нещата (обсегът на тези ракети) и юридическият въпрос (какво ще се случи, ако отломки от свалена ракета унищожат нечие имущество или доведат до смъртта на цивилни).

Още: Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел 

Според него експерти по международно право и технически специалисти трябва да се изкажат относно възможността за използване на противовъздушната отбрана от страна на съседните на Украйна държави за сваляне на руските ракети.

Можете да го направите, не манипулирайте!

Преди няколко дни външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза по този повод:

"Няма нито един правен, морален или аргумент за безопасност, който да попречи на нашите партньори да свалят руските ракети от тяхната територия. Тези, които казват, че такива действия биха били ескалация, манипулират." И добави, че Украйна моли не да се свалят "руските самолети с пилотите на борда, а парчетата желязо, които носят смърт от Руската федерация в Украйна - те да бъдат прехващани от територията на нашите партньори."

Още: Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски 

Полското издание припомня, че украинският президент Володимир Зеленски също повдигна този въпрос, отбелязвайки: "Руснаците използват 300 самолета над Украйна. За да защитим нашето небе, имаме нужда от поне 120-130. Сега не можете да ни осигурите това, нали? Добре. (...) Но можете да вдигнете самолетите, които имате на териториите на съседните държави членки на НАТО: оставете ги да свалят целите и да защитят цивилните."

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес