Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Има консенсус в армията за продължаване на защитата на Бахмут

06 март 2023, 21:51 часа • 2966 прочитания

Украинската армия е постигнала "консенсус" да "продължи да защитава" Бахмут. Това заяви съветник на украинското президентство, въпреки риска от обкръжаване, предаде АФП.

"Сред военните има консенсус относно необходимостта да се продължи защитата на града и да се изтощават вражеските сили, като успоредно с това се изграждат нови отбранителни линии в случай, че ситуацията се промени", заяви Михайло Подоляк, отричайки каквото и да е изтегляне на украинските войски от Бахмут, предаде БГНЕС.

Анализ: Русия може и да превземе Бахмут, но това ще ѝ струва скъпо

Според него "защитата на Бахмут е постигнала целите си", като е изтощила руските сили, давайки на украинската армия време да обучи "десетки хиляди войници за подготовка на контранастъпление". "Дори ако военното ръководство реши в даден момент да се оттегли на по-изгодни позиции, отбраната на Бахмут ще бъде голям стратегически успех", каза Подоляк. Той обаче заяви, че все още не е взето решение за евентуално украинско изтегляне.

Украинското командване дори обяви намерението си да "подсили" позициите си в Бахмут, където и двете страни понасят тежки загуби през последните месеци. През последните седмици руските войски напреднаха на север и на юг от града, прекъсвайки три от четирите украински маршрута за снабдяване и оставяйки като изходен път само този, който води на запад към Часив Яр.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес