Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столтенберг поиска бързо одобряване на членството на Швеция и Финландия в НАТО

14 февруари 2023, 12:04 часа • 1743 прочитания

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е важно Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО възможно най-скоро, но ратифицирането им по едно и също време не е "основният въпрос", предава АФП.

Парламентите на всички 30 членове на военния съюз трябва официално да ратифицират Финландия и Швеция, преди те да бъдат приети. Турция и Унгария са единствените две членки на НАТО, които не са направили това.

ОЩЕ: Ердоган: Може да приемем Финландия в НАТО без Швеция

Коментарите на Столтенберг идват, след като Турция заяви, че може да даде зелена светлина на кандидатурата на Финландия за членство, без да приеме Швеция в алианса.

"Така че основният въпрос не е дали Финландия и Швеция ще бъдат ратифицирани заедно. Основният въпрос е и двете да бъдат ратифицирани като пълноправни членки възможно най-скоро", заяви Столтенберг преди срещата на съюзниците от НАТО. "Убеден съм, че и двете ще станат пълноправни членки и работим усилено, за да бъдат ратифицирани и двете възможно най-скоро", добави генералният секретар на НАТО.

Финландия и Швеция изоставиха десетилетията на военно необвързване и подадоха молба за присъединяване към НАТО през май миналата година в отговор на руската инвазия в Украйна. Но досега Турция отказва да ратифицира кандидатурите за членство на двете страни, най-вече заради отказа на Швеция да екстрадира десетки заподозрени, които Анкара свързва със забранени кюрдски бойци и неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Анкара реагира с ярост на решението на шведската полиция да разреши протест, по време на който крайно десен екстремист изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм миналия месец.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи ясно разграничение между позициите, заети от Швеция и Финландия през последните няколко месеца, и заяви, че "можем да дадем различен отговор" на Хелзинки.

Финландия настоява, че остава нейното "силно желание" да се присъедини към НАТО заедно с Швеция. Но мнозинството от финландците заявиха в анкета този месец, че искат да се присъединят към НАТО, дори ако членството на Швеция бъде отложено.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес