Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал в Австрия: Пуснаха реч на Хитлер по високоговорителя във влак, има задържани

15 май 2023, 17:50 часа • 2897 прочитания

Пътниците в междуградски влак в Австрия са били повече от изненадани, когато тази неделя във вагоните е бил пуснат запис на реч на Адолф Хитлер.

Вместо обичайните съобщения, по високоговорителите на влака са се чували също така викове "Heil Hitler" и "Sieg Heil". Операторът заяви, че през последните дни е имало няколко такива инцидента.

Един от пътниците по линията Брегенц-Виена казва пред BBC, че всички във влака са били "напълно шокирани".

Давид Щьогмюлер - депутат от Зелената партия, заяви, че речта на нацисткия германски лидер е била пусната по интеркома малко преди влакът OEBB Railjet 661 да пристигне в столицата Виена.

"Чухме два епизода", каза той. "Първо имаше 30 секунди от речта на Хитлер, а след това чух "Sieg Heil".

Щьогмюлер добави, че персоналът на влака не е могъл да спре записа и да се намеси със собствени съобщения.

В изявление, изпратено до BBC, Австрийските железници (OEBB) заявиха: "Ние ясно се разграничаваме от съдържанието" на записа. "В момента можем да предположим, че съобщенията са направени от хора директно във влака чрез интеркомите. Съобщихме за случая на полицията", обявиха още от OEBB.

Подадени са жалби срещу двама души, като според местната информационна агенция APA те вече са с повдигнати обвинения. Двамата са заподозрени и в това, че са отговорни за два други инцидента през миналата седмица във влакове, пътуващи от Санкт Пьолтен до Виена. Тогава по интеркома на влака са пуснати записи, за които обаче не е ясно дали също са имали нацистки подтекст.

Смята се, че заподозрените са отворили интеркомните кабини на кондукторите с ключ, който притежават всички служители на влака по линията Брегенц-Виена, и след това са пуснали записите, съобщи APA.

Щьогмюлер каза, че е получил имейл от човек, който е пътувал във влака с възрастна дама, оцеляла от концентрационен лагер. "Тя плачеше", гласяло съобщението. Друг пътник е отбелязал, че когато в други държави има технически проблеми, те са свързани с друго. "В Австрия техническият проблем е Хитлер", смята той.

Хитлер е роден в Австрия и емигрира в Германия през 1913 г.

ОЩЕ: Анкета: Австрийците са против разширяването на ЕС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес