Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силяновска се загрижи за правата на македонското малцинство в Албания

01 август 2024, 17:54 часа • 2084 прочитания

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова се загрижи за правата на македонското малцинство в Албания, става ясно от нейния официален Twitter акаунт. 

Тя се е срещнала с представители на Македонския алианс за европейска интеграция след последното преброяване на населението в Албания.

Силяновска заявява подкрепа за усилията за насърчаване правата на македонците и призовава за единство и единни действия в тяхната работа.

Преброяването в Албания

Припомняме, че Националното преброяване в страната се проведе между 18 септември и 15 ноември 2023 г. Данните, които бяха събрани, се отнасяха до жителите на Албания, техните демографски и социални характеристики, както и за жилищата, здравословното състояние, образованието и работата на хората.

Оказа се, че най-голямото малцинство в страната е българското, а албанската партия "Македонски алианс за европейска интеграция" не призна резултатите от преброяването. Причината - намалелият брой на вписалите се в преброяването в Албания в графата „македонци” – 2281, при 5512 от преброяването през 2011 година. ОЩЕ: Остри реакции: Преброяването в Албания показа три пъти повече българи от македонци

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес