Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия планира да отвлече F-16 чрез огромен подкуп: Два сценария според военен анализатор (ВИДЕО)

02 август 2024, 21:00 часа • 5370 прочитания

Отмъкването на изтребител F-16 е "цел номер едно" за Русия в момента. Това заяви военният анализатор и бивш служител на Службата за сигурност на Украйна Иван Ступак в интервю за беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

В период, в който Украйна получи първите западни изтребители F-16, Ступак разкри подробности за възможното отвличане на този тип самолети и заплахите за Киев.

Още: Бъдещето на F-16 в Украйна: The Washington Post с мрачна картина

Два варианта пред Москва

"Русия обмисля два варианта: да наеме диверсионна група с човек, който знае как да управлява F-16 (защото руснаците не могат), или да подкупи украински пилот", смята анализаторът.

Според него планът със саботажа "е безумна идея", затова Кремъл се надява на втория вариант. Русия е готова да предложи на украинските пилоти 5 млн. долара и дори повече за отвличане на F-16 - на поне един изтребител, твърди бившият служител на СБУ. Страните от НАТО са предприели мерки за сигурност, за да предотвратят подобен сценарий.

Анализаторът припомни историята на Виктор Иванович Беленко - съветски пилот, който през 1976 г. дезертира на Запад, докато лети със своя МиГ-25. Беленко се приземява в Хакодате, Япония след полет от Владивосток. Той се оттегля от бойно дежурство, преминава на изключително ниска височина над океана и след като каца, предава самолета на американците, които, от своя страна, вече разполагат с достъп до технологията.

"Израел има същия успех, когато египетски пилот каца със самолет в страната през 70-те години на миналия век", отбеляза Ступак. В случая става въпрос за капитан Мухамед Абас Хилми, управлявал съветски лек бомбардировач Яковлев Як-2. Според сведенията той е предал самолета на израелските власти и е поискал убежище.

Още: Важно ограничение за F-16 пред Украйна, за да не бъдат свалени от Русия

Русия не трябва да получава достъп до модерно оборудване на НАТО

„Затова сега съм повече от убеден, че руснаците мислят как да вербуват украински пилоти“, каза анализаторът, припомняйки историята на Максим Кузминов – руски пилот, който кацна с хеликоптер в Украйна, а впоследствие бе убит в Испания: Киев: Убитият в Испания руски пилот се е ползвал с "план за защита" (ВИДЕО).

„Представете си, ако загубим самолет по този начин. Това ще е имиджова и морална загуба за Украйна. Затова е сигурно, че когато тези изтребители биват прехвърлени (в Украйна), всяко тайно оборудване, свързано с НАТО, ще бъде премахнато от тях. Като с танковете Abrams – получихме обикновени танкове. Сега ще получим обикновени изтребители. Това е в случай че, опази Боже, Русия, или още по-лошо – Китай, придобият достъп до модерно оборудване на НАТО“, заяви Ступак.

Кремъл ще награждава за сваляне на F-16

На 1 август от Кремъл заявиха, че руските сили ще свалят изтребители F-16, изпратени в Украйна, и че самолетите няма да окажат съществено влияние върху хода на войната.

Литовски и американски официални лица потвърдиха в сряда, че Украйна е получила първата поръчка на дългоочакваните изтребители, които са оборудвани с 20-милиметрово оръдие и могат да носят бомби, ракети и снаряди.

Още: Пентагонът: Украйна може да използва F-16 за удари в окупираните земи

Запитан за F-16, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Ако не се лъжа, вече са предложени награди (за свалянето им от руските сили)."

Той прогнозира, че самолетите няма да бъдат "вълшебно хапче" за силите на Киев. "Тези самолети ще се появяват и постепенно броят им ще намалява; те ще бъдат сваляни и унищожавани", закани се Песков, цитиран от Reuters. "Тези доставки няма да могат да повлияят съществено на динамиката на събитията на фронта".

Още: Проблемът с F-16 за Украйна напомня на кризата с танковете Abrams

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес