Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънското правосъдие действа - министри, депутати и кметове влизат в затвора

06 февруари 2014, 13:20 часа • 33407 прочитания

Пореден случай на осъден бивш високопоставен държавник в Румъния – бившият министър на транспорта в страната Релу Фенекиу влиза за пет години в затвора. Решението е факт на втора инстанция.

Релу Фенекиу беше осъден на първа инстанция през юли. Това бе прецедент, тъй като тогава той все още бе действащ транспортен министър. 48-годишният либерал подаде оставка впоследствие, пише Reuters.

Фенекиу е само един от оказалите се доста държавни лица в северната ни съседка, които попаднаха под ударите на закона. Само преди няколко дни бившата спортна министърка Моника Якоб Ридзи също получи присъда от пет години затвор, но на първа инстанция. Причината – злоупотреба, коствала на държавата 650 хил. евро. А в началото на миналия месец, на 6-ти януари, експремиерът на Румъния Андриан Нъстасе, който ръководеше страната в периода 2000 – 2004 година, влезе в затвора за четири години – заради вземане на подкуп в размер на 630 хил. евро. И това стана, след като на първа инстанция Нъстасе беше оправдан за вземане на подкуп.

Общо 28 депутати и над 100 кметове и заместник-кметове в Румъния са разследвани или лежат в затвора за корупция. За да се бори с корупцията на високите етажи, както беше предписано на северните ни съседи от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка (бел. ред – и на България), през 2002 година беше създадена Румънската национална дирекция за борба с корупцията.

Отделнопопулярният депутат и собственик на футболния отбор „Стяуа” (Букурещ) Джордже (Джиджи) Бекали получи ефективна присъда затвор по дело за размяна на парцели с военното министерство. Тя бе поизнесена през май 2013 година, припомня „24 часа”.

Заедно с него по делото за размяна на парцели бяха осъдени на по две години затвор бившият министър на отбраната Виктор Бабюк и бившият началник на генщаба на армията генерал Думитру Чофлина. При разследването стана ясно, че терените са били предоставени на Бекали от министерството на цени, занижени 50 пъти.

В последния мониторингов доклад Европейската комисия заключи, че „Румъния е направила няколко значителни крачки” в областта на реформата в правосъдието, но отбеляза, че все пак напредъкът не е необратим. Букурещ вероятно щеше да получи по-сериозно потупване по рамото, ако през декември м.г. румънските депутати не бяха направили скандален опит да променят законодателството, за да си гарантират суперимунитет срещу разследвания за корупция и конфликт на интереси”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес