Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращи заради локдауна в Прага: Спрете коронавирусния терор

11 януари 2021, 08:25 часа • 1180 прочитания

Чешкото правителство удължи локдауна в страната до 22-ри януари и затегна карантинните мерки. Над 2 000 души излязоха по улиците на Прага в знак на протест, информира БГНЕС.

Някои протестиращи носеха плакати: „Спрете коронавирусния терор“ и „Ние не сме овце“. Организатори на акцията бяха собственици от ресторантьорския бизнес. Хотелите и културните институции са затворени в Чешката република от средата на октомври. Съобщава се, че бившият президент на Чешката република Вацлав Клаус е бил сред изказалите се на митинга. Той се прочу като открадна писалка при посещение в Чили през 2011 година, което беше заснето на камера!

Затварянето на ресторанти, магазини и училища ще наложи висока икономическа цена за борбата с пандемията, заявиха демонстранти. Освен това заключването ще има отрицателни последици и за психичното здраве на хората, подчертаха активисти. По-рано, на 7 януари, правителството обяви удължаването на блокирането в страната от 22 октомври до 22 януари. В съответствие с карантинните правила на чехите е забранено да се срещат с повече от един човек на обществени места. Освен това в страната има вечерен час от 21 до 5 сутринта.

В отговор на широкото недоволство от затягането на карантинните мерки, чешкият президент Милош Земан призова чехите да проявят търпение. В същото време той отбеляза пред "Дойче Веле", че нарастването на броя на коронавирусните инфекции, наблюдавано в страната през последните дни се дължи на недисциплинираността на гражданите.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес