Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложение: 16-годишните в Русия да гласуват, а ще ги мобилизират ли?

12 декември 2022, 20:55 часа • 3821 прочитания

Младежите в Русия да могат да гласуват при навършване на 16 години. Този законопроект бе внесен в Държавната дума от група депутати от фракцията на либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР). Авторите на законопроекта обясняват, че юношите на тази възраст могат да работят, да сключат брак, но не и да гласуват. Какви може да са скритите мотиви за това начинание коментира изданието "Известия".

Легитимност на изборите 

Според действащото законодателство в Русия право да гласуват имат всички, навършили 18 години. От тази възраст може да се кандидатства и за депутат на общински избори, а за депутат от Държавната дума се изискват навършени 21 години. 

Един от авторите на законопроекта Сергей Леонов коментира за Известия, че инициативата е разработена на фона на запитвания, постъпили в Държавната дума. 

"Ние сме убедени, че това ще повиши легитимността на изборите, защото ако се промени възрастта за право на гласуване, то рязко ще скочи и броят на избирателите - с почти 3 млн. При това повечето от тях ще са мотивирани да гласуват", е мнението на Леонов. 

Друг автор на законопроекта Ярослав Нилов допълва, че идеята е заложена още от Владимир Жириновски

Според Нилов младите заслужават да им бъде дадено това право - "именно на 16 години те завършват горните класове и напълно осъзнато подхождат към оценката на политическите събития."

По думите му тази промяна може да се случи, тъй като политическата ситуация в Русия сега е напълно различна от тази през 2000-те години.

Различни мнения 

В Комунистическа партия на Руската федерация (КПРФ) са съгласни, че на 16-годишните трябва да бъде дадено правото да гласуват.

"Трябва да има разбиране за това, че младите днес порастват рано. Защо да не им се доверим за избори?", казва Николай Харитонов.

Скептично към законопроекта се отнасят от "Справедлива Русия - за истината." 

"Мисля, че няма да подкрепим такъв законопроект. Очевидно е, че авторите искат да привлекат вниманието на младежите. Но според мен, на тази възраст младите още нищо не разбират от политика, рано е да им се разрешава да гласуват", смята Олег Нилов. 

Политологът Константин Калачев е на мнение, че на 16 години гражданите имат право да гласуват, като се има предвид, че получават паспорт на 14 години. 

"На тази възраст човек вече е напълно съзнателен, за да участва в изборите. Очевидно е, че днес хората порастват по-рано. Има достатъчно много примери за такова гласуване в други страни по света", напомня Калачев. 

По думите му не става въпрос само за комунистическа Куба, но и за такива страни като Аржентина, Австрия и Малта. 

Според украинското издание "УНИАН" признаването на правото на 16-годишните да гласуват може да е свързано и с мобилизацията. Коментарът е публикуван в Телеграм канала на изданието:

"Следващата крачка е - щом можеш да гласуваш, значи можеш и да защитаваш родината. Така че взимай оръжието в ръце, каската ще вземеш от дядо си и напред в Украйна от 16 години... Без шега - понижаването на прага на избирателното право е подготовка на населението за това, че от 16-годишни ще ги взимат в армията."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес