Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 тона кокаин хванаха испанските полицаи в кораб край Канарските острови

04 октомври 2024, 19:53 часа • 532 прочитания

Испанските власти иззеха четири тона кокаин от товарен кораб край Канарските острови и арестуваха 10 души от екипажа му, съобщи Tiempodecanarias.com.

70-метровият Ras плавал под танзанийски флаг, когато бил заловен във водите на 130 морски мили североизточно от Лансароте, който е най-източният остров на атлантическия архипелаг край северозападна Африка. Акцията бе обявена в съвместно изявление на Данъчната агенция, Гражданската гвардия и Националната полиция на Испания.

Всички 10 членове на екипажа, сред които петима турци, двама азербайджанци и един нидерландец, са били задържани. Турският капитан също е сред арестуваните.

Според изявлението това, което е привлякло вниманието на разследващите е, че корабът е извършил „неикономична навигация“. Тръгнал от Турция, плавал през Средиземно море до Атлантическия фронт и след това е продължил към Сиера Леоне и Гвинея Бисау, без да натовари или разтовари каквато и да е стока в което и да е пристанище.

Още: На пристанището в Барселона: 4 тона кокаин в чували с ориз

Корабът е бил наблюдаван от базирания в Лисабон "Морски център за анализ и операции - наркотици" - инициатива, включваща шест държави от Европейския съюз и Великобритания, в рамките на операция, координирана от испанската полиция.

Корабът е бил прехванат от патрулиращи в района митнически служби на Испания и Франция.

Испания е основна входна точка за наркотици в Европа поради тесните си връзки с бившите си колонии в Латинска Америка и близостта си до Мароко, който е най-големият производител на канабис.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес