Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Франциск: Земята е болна, да се помолим за нея (ВИДЕО)

30 август 2024, 19:00 часа • 1151 прочитания

Папа Франциск днес призова хората по света да опазват околната среда по-добре. Призивът му беше отправен броени дни преди той да замине на дванадесетдневно пътуване в Югоизточна Азия, по време на което се очаква да прикани международната общност да вземе глобални мерки за справяне с изменението на климата, предаде Ройтерс.

„Ако измерим температурата на Земята, термометърът ще ни покаже, че тя е висока. И че Земята е болна“, каза понтификът във видеообръщение. „Ние трябва да се ангажираме с опазването на природата, (като) променим нашите лични и обществени навици“, добави той.

Още: Папа Франциск осъди забраната на свързаната с Русия православна църква на Украйна

Всеки месец папата отправя видеопослание, в което обявява за какво ще се моли в съответния месец. Днес той каза, че през септември той ще се моли за „Земята, която плаче“.

Осемдесет и седем годишният глава на Римокатолическата църква в понеделник, 2 септември, ще замине на посещение в четири страни - Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

През единадесетте си години начело на Църквата папата подчертаваше значението на свързаните с околната среда въпроси. Всяка една от страните, които папата ще посети сега в периода 2-13 септември, е изложена на заплахите на глобалното затопляне, включително покачване на морското равнище и все по-тежки горещи вълни и тайфуни.

Още: И той е човек: Папата излезе в почивка

В днешното си видеопослание понтификът каза, че за справяне с климатичните проблеми са необходими действия, „които не са само екологични, но и социални, икономически и политически“.

„Тези, които страдат най-много от последствията от тези бедствия, са бедните, тези, които са принудени да напуснат домовете си заради наводнения, горещи вълни или суша“, каза папа Франциск.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес