Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан: Фицо е между живота и смъртта, а ни е нужен здрав, за да има мир

17 май 2024, 14:24 часа • 1711 прочитания

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че словашкият му колега Роберт Фицо, който беше ранен при опит за убийство на 15 май, се намира „между живота и смъртта“.

„Пожелаваме му бързо възстановяване и завръщане на работа. Роберт Фицо е между живота и смъртта", каза Орбан пред унгарското национално радио.

Още: Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Нужен ни е силен Роберт Фицо и подкрепяща мира Словакия"

Унгарският лидер заяви, че „се моли за премиера на Словакия“ и отбеляза, че дори Фицо да се възстанови, той ще остане без работа за няколко месеца и това ще се случи в критичен момент. Орбан има предвид навечерието на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в началото на юни.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова и новоизбраният държавен глава, който още не е встъпил в длъжност - Петер Пелегрини - вече призоваха политическите партии в страната да преустановят кампаниите си.

„Изправени сме пред избори, които ще решат не само членовете на Европейския парламент, но заедно с изборите в САЩ могат да определят хода на войната и мира в Европа. В тази ситуация бихме имали голяма нужда от Роберт Фицо и от подкрепяща мира Словакия", заяви Орбан, който дълго време вече се обявява за мир в Украйна, но със зачитане на интересите и на Киев, и на агресора Москва.

Снимка: Роберт Фицо, Getty Images

Министър-председателят на Словакия беше тежко ранен след извършено покушение – стрелба от близко разстояние, по време на среща с поддръжници в град Хандлова. Това се случи след събрание на правителството. Стрелецът се е крил в тълпата. Фицо е бил прострелян в стомаха, гърдите и крака, а после спешно бе откаран в болница с хеликоптер. Операцията му е преминала успешно и той е в съзнание, но състоянието му остава тежко. Задържан е 71-годишният Юрай Синтула, който вече е с повдигнато обвинение и го грози присъда от 25 г. до доживотен затвор.

Още: Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Унгария блокира важна резолюция за Украйна

Междувременно Унгария наложи вето на резолюция на Съвета на Европа за Украйна, защото тя предвиждала признаването само на един „мирен план“ - формулата за мир на украинския лидер Володимир Зеленски. Такива мотиви обяви унгарският външен министър Петър Сиярто.

Още: Фон дер Лайен, Орбан и още евролидери осъдиха "подлото" нападение срещу Фицо

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес