Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОИСР: Плановете за възстановяване от пандемията - удар по зелената икономика

14 септември 2020, 21:38 часа • 4401 прочитания

ОИСР обвини правителствата, че пренебрегват зелената икономика в многомилионните планове за възстановяване от въздействието на Covid-19, като по този начин заплашват да оставят планетата в по-лошо положение от преди.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие призна, че общите 312 милиарда долара, заделени от правителствата за екологосъобразни разходи, са значителни сами по себе си. Но сумата бледнее в сравнение с общо 9 трилиона долара бюджетни разходи, предназначени да възстановят икономиките, опустошени от антивирусните мерки като блокирането.

„Много правителства включиха „зелени“ мерки за възстановяване в своите пакети за възстановяване от кризата“, се казва в изявление на ОИСР. "Но засега балансът между зелените и незелените разходи не е благоприятен по отношение на подкрепата за положителни екологични резултати", твърди организацията.

Повече от 30 членове на ОИСР или страни партньори планират да инвестират директно в мерки, предназначени за намаляване на емисиите, като чист транспорт, зелена икономика или обновяване на сгради. Но поне 24 национални правителства използват мерките след Covid "за отмяна на съществуващите екологични разпоредби и данъци и за увеличаване на инфраструктурата и електроенергията с интензивно използване на изкопаеми горива", се казва в съобщението.

Докато правителствата бързат да вдигнат икономиките си на крака, до голяма степен се отказват от предприетите инвестиции, технологии и инвестиционни планове, каза ОИСР. Това отразява "известна инерция в системата, липса на разбиране за факторите, които стоят зад неустойчивия растеж, и липса на информация за алтернативни, устойчиви възможности", твърди тя.

ОИСР призовава правителствата да осъзнаят, че „възстановяването е възможност за „по-добро изграждане“, с акцент върху възстановяването на растежа и създаването на работни места с постигането на екологични цели и задачи“. В противен случай те могат "в крайна сметка да изострят съществуващите екологични предизвикателства", твърди организацията. /АФП

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес