Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важното на 26.02 до 13:30 от Украйна

26 февруари 2022, 13:30 часа • 13427 прочитания

През нощта в Киев се водеха ожесточени боеве, тъй като руските войски атакуваха от няколко фронта в очевиден опит да превземат града. Кметът на Киев съобщи, че в резултат на боевете са пострадали 35 души, включително две деца.

По данни на службите за спешна помощ в Украйна, жилищна сграда в Киев е била ударена от ракета.

Съобщава се, че крилатите ракети са били изстреляни по Украйна от Черно море, а отделно районите в близост до Сум, Полтава и Мариупол са били засегнати от въздушните удари. Украинският Президент Владимир Зеленски остана непокорен, като публикува видео извън градския си офис в събота сутринта, опровергавайки фалшиви съобщения, че е наредил предаването. "Ние не оставяме оръжияте, ние ще защитим страната си", каза той.

Русия твърди, че е превзела югоизточния град Мелитопол, според руската информационна агенция Интерфакс.Това беше опровергано от британския министър на въоръжените сили Джеймс Хепи, който заяви, че не признава докладите и заяви, че планът за руско нашествие се изпълнява "далеч от графика".

Лидерите на Полша, Литва и Германия ще се срещнат в Берлин в събота, за да обсъдят санкциите срещу Русия, предаде Ройтерс. Зеленски каза, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон за оръжията и оборудването „по пътя за Украйна“ от техните партньори. Джо Байдън нареди на Държавния департамент на САЩ да отпусне на Украйна военна помощ в размер на 350 милиона долара.

На руските държавни медии беше забранено да пускат реклами или да си осигуряват приходи от тях на всяка платформа навсякъде по света, собственост на Meta, компанията майка на Facebook.

В доклад на агенция Ройтерс се казва, че е по – вероятно Русия да бъде изключена от глобалната система за банкови плащания Swift-ход, който някои страни не са склонни да предприемат.

Владимир Путин призова украинската армия да свали нейното ръководство, което той нарече "банда наркомани и неонацисти, които се заселиха в Киев и взеха за заложници целия украински народ".

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес