Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На училище в Русия - повтаряйте след мен: "Щастието на Родината е по-важно от живота"

30 август 2022, 21:00 часа • 5270 прочитания

Министерството на просвещението на Русия въвежда уроци по патриотизъм "Разговори за важното". От методическите материали става ясно, че третокласниците трябва да бъдат навеждани на мисълта, че "щастието на Родината е по-скъпо от живота" и че за Родината "не е страшно да се умре." Петокласниците ще бъдат убеждавани, че "военната помощ на колективния Запад увеличава броя на жертвите от специалната операция" сред руските въоръжени сили, а на учениците от по-горните класове ще бъде приведен пример на герой, който е подмамил националисти към минно поле. Юристите се разминават в мнението си противоречат ли такива уроци на законодателството. Някои учители откриха в тях "опит на държавата да натрапи "партийната линия", информира КоммерсантЪ.

От новата учебна година във всички училища в Русия всеки понеделник ще започва с "Разговори за важното". Това е 30-минутен извънкласно занимание, като основните аспекти от темата на курса са "свързани с ключови аспекти от живота на човека в съвременна Русия".

На 12 септември (бел.ред. - учебната година в Русия започва на 1 септември) учителите трябва да проведат урока "Нашата страна - Русия" с "патриотизъм" и "любов към Родината", като основни "формиращи ценности."

За учениците от 1 и 2 клас занятията предполагат прослушването на песента "С чего начинается Родина?" (прозвучала за първи път във филма "Щит и меч" през 1968 г.). 

Очаква се учениците от 3 и 4 клас да могат да цитират пословиците "Щастието на Родината е по-скъпо от живота" и "За Родината-майка не е страшно да се умре."

В методическите препоръки за учениците от 5-7 клас се споменава военната операция в Украйна - тя се представя като "проява на истински патриотизъм." 

На учениците ще бъде предложено "творческо задание" с "решаване на проблемни ситуации". Такава ситуация е "молбата за помощ към Русия" от "народните републики на Донбас" и решението на президента Владимир Путин да започне "специалната операция за защита на населението на Донбас" и разоръжаването на Украйна. 

"Огромната военна и друга помощ на колективния Запад за украинските власти проточва бойните действия и увеличава броя на жертвите на операцията", пише в сценария на урока за петокласниците. 

В материалите има примери за героични действия на руските войници, в това число и история на капитан Александър Романов, който "изтласкал група украински националисти на минно поле." Ако се вярва на сценария "националистите" не са се взривили, а се предали в плен.

Тези примери се привеждат и в материалите, предназначени за учениците от 10 и 11 клас. В тях пише още, че истинските патриоти са "готови да защитават Родината с оръжие в ръце".

Членът на профсъюза "Учител", педагогът от Хорошевското училище Иван Меншиков смята подобни часове за "опит на държавата на натрапи партийната линия": "Има различни учители в сраната, някои са в ужас от случващото се, други го подкрепят (войната).

Учителят по история и обществознание от московското училище "Интелектуал" Александър Кондрашев казва, че в "Разговори за важното" се повдигат дискусионни теми, но съгласно сценария има само един вариант, който децата трябва да изберат. 

Интересен момент, че извънкласните занятия не са част от учебната програма и децата не са задължени да ги посещават, родителите могат да напишат отказ.

Според Кондрашев новите уроци не се вписват в концепцията за образованието: "Може би това е някаква подготовка за реформи в училището".

Адвокатът Виолетта Волкова не вижда противоречия в законодателството и сценария на новите уроци. "Възпитаването на любов към Родината не предполага действия в техен ущърб, но ги подготвя за отговорно отношение към себе си и околните - на примера на героичното поведение на хората, готови да пожертват личното в името на общественото". 

Но адвокатът Михаил Беняш определя подобни занятия, именно като "политическа агитация - това е опит чрез децата да се въздейства върху родителите, за да се създаде положителен имидж на действията на въоръжените сили на руската федерация в Украйна."

Беняш припомня "уроците по мир" в съветското училище, когато са разказвали за "ядрените бомбардировки: тогава казваха, че другарят Брежнев е умрял и вече няма кой да ни защити." 

"Мирис на нафталин" и влиянието на съветските учебници усеща политологът Константин Калачев: "Разбираем ли ще е този език за децата, ефективно ли ще бъде?" Според него новите уроци ще бъдат възприети просто като част от програмата.

Вече има данни, че украинците си връщат окупирани досега селища в Херсон

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес