Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миланович: ЕС бави присъединяването на Хърватия към Шенген

28 октомври 2021, 05:00 часа • 3151 прочитания

Хърватският президент Зоран Миланович обвини Европейския съюз, че бави присъединяването на страната му към Шенген. "Интеграцията в Шенген се бави от Европейския съюз", цитира националната телевизия HRT думите на държавния глава след разговорите му с малтийския президент днес, предаде БГНЕС.

Миланович се обърна към малтийския си колега с призив да насърчи държавата си да подкрепи Хърватия в присъединяването ѝ към Шенген. В същото време лидерът на страната обвини ЕС в "протакане и отлагане на присъединяването на страната към Шенген". Според оценката на Миланович Хърватия се намира в неблагоприятна ситуация поради своето положение.

"Ако хърватската полиция не защитава границата, значи Хърватия е ненадеждна, мързелива, не си върши работата", посочи президентът. "Хърватската полиция си върши работата и понякога прави грешки, превишава правомощията си и това кара една част от Европа да сочи с пръст Хърватия. Не е честно."

Шенгенското пространство включва 26 държави от ЕС, които имат единна система за граничен контрол. България, Кипър, Румъния и Хърватия все още не са част от тази група, но възнамеряват да се присъединят към нея. За да бъде одобрено това решение, е необходимо одобрението на всички съществуващи членове на Шенгенското пространство.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес