Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кремъл: Не знаем къде е Пригожин. Лукашенко: При нас е

27 юни 2023, 17:24 часа • 2101 прочитания

Кремъл не разполага с информация за местонахождението на лидера на групата наемници "Вагнер" Евгений Пригожин. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от руските държавни медии.

Съгласно условията на сделката, сложила край на размириците на "Вагнер" при похода им срещу Москва, на Пригожин беше позволено да се премести в Беларус, а бойците му получиха възможност да се присъединят към редовните въоръжени сили на Русия или да отидат с него в съседната страна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на редовния си ежедневен брифинг, че споразумението за прекратяване на бунта се изпълнява. Той допълни, че не знае колко бойци от „Вагнер“ ще подпишат договори с руското военно министерство.

ОЩЕ: Лукашенко притеснен: Ако Русия рухне, ние оставаме под развалините, всички ще загинем 

Същевременно беларуският президент Александър Лукашенко потвърди, че собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин е пристигнал в Беларус, съобщи руският телеграм канал "Военен наблюдател".

„Да, действително, днес той (Пригожин) вече е в Беларус. Както обещах, ако искате известно време да сте при нас и т.н., ние ще ви помогнем. Естествено, за тяхна (на "Вагнер") сметка“, каза Лукашенко.

ОЩЕ: Лукашенко: Ще се възползваме от бойния опит на "Вагнер", но ги държим под око 

Освен това Лукашенко цитира думите на военния си министър Хренин, който по адрес "Вагнер" коментирал „Такова подразделение в армията не би ми било излишно“. "Да, съгласен съм. Говорете с тях“, заключи беларуският лидер, давайки по този начин съгласие наемническата групировка да бъде използвана от беларуските сили.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес