Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев привика хърватския посланик заради „презрително“ изказване на президента Миланович

26 януари 2022, 17:50 часа • 3657 прочитания

От украинското министерство на външните работи са привикали на разговор хърватския посланик в страната Аница Джамич, съобщи Dnevnik.hr. Причината е вчерашното изказване на президента на Хърватия Зоран Миланович, който публично нарече бившия украински президент Виктор Янукович „мошеник“ и обяви, че Украйна няма място в НАТО.

Украинците също така останали обидени от заканата на Миланович да изтегли и „последния хърватски войник“ от силите на НАТО в Източна Европа, ако ситуацията в Украйна ескалира. Припомняме, че Миланович вчера заяви пред националната телевизия HRT: „Хърватия няма нищо общо с това и няма да позволя да има. Хърватия трябва да се измъкне от ситуацията като от пожар. Хърватия няма да бъде пожарникар в това“.

В изявление на украинското външно министерство се казва, че думите на Миланович са обидни за паметта на украинците, дали живота си за бъдещето на Европа.

„Хърватският президент изрази презрение и неблагодарност за помощта, която Украйна и украинците оказаха на Хърватия в борбата й за независимост и по време на опустошителните пожари миналата година. Ние обаче сме убедени, че тази неблагодарност е лична и няма да се разпростре върху хърватския народ, с който споделяме приятелство и взаимно уважение“, се казва в изявлението.

Освен това в него се посочва, че това изявление повтаря пропагандните наративи на Русия и не отговаря на последователната официална позиция на Хърватия в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. То уврежда двустранните отношения и подкопава единството на ЕС и НАТО пред настоящите заплахи за сигурността в Европа, се изтъква още в официалното съобщение.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес