Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцките митници започнаха да връщат автомобили с руски номера

26 септември 2023, 09:28 часа • 18647 прочитания

Гръцките митници са започнали да спират автомобили с руски регистрационни номера на границите на страната. Това става ясно от разказ на руски туристи, опитали се с колата си да преминат турско-гръцката граница. Разказът е публикуван в телеграм канала на руското издание "Фонтанка".

Първоначално руснаците не са имали проблеми на ГКПП Ипсала-Кипи на турско-гръцката граница. Турските граничари ги пропуснали, гръцките граничари също подпечатили паспортите им за влизане в страната. Тогава обаче гръцките граничари поискали застраховка на колата. Туристите нямали такава и решили да си купят застраховка на място. Застрахователите обаче се свързали с митническите служители, които предложили на руснаците да се върнат обратно в Турция, позовавайки се на санкционната директива на Европейската комисия.

Митничарите ни дадоха разпечатка с разяснения от Европейската комисия и казаха, че можем да влезем, но не и с кола с руски номера. И настоятелно ни помолиха да напуснем Гърция. Върнахме се обратно. На съпруга ми му върнаха паспорта, където входният печат беше зачеркнат с химикал, анулиращ влизането в страната. Моят печат не беше анулиран“, разказва московчанката, опитала се да напусне Турция през Гърция.

Още: Финландия също забрани влизането на руски автомобили

Гърция очевидно се е присъединила към страните от ЕС, които след разяснения от Европейската комисия считат влизането с руска кола за неин внос, подлежащ на санкции, и връщат туристите, пише „Фонтанка“ като уточнява, че не всички автомобили с руски номера изпитват затруднения при влизане в страната.

Припомняме, че влизането на автомобили с руски номера беше официално ограничено от властите на Литва, Латвия, Естония, Полша, Германия и Финландия. Норвегия също обяви планове за въвеждане на ограниченията, но засега не е уточнила конкретните мерки. Гърция до момента не е обялвила официално, че също няма да пропуска руски автомобили.

Още: Втори регион в Русия се отказва от чуждите самолети заради липса на резервни части

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес