Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френски съд отмени забраната за носене на буркини

26 август 2016, 16:45 часа • 4274 прочитания

Френският върховен съдебен орган отмени забраната за носене на буркини - дреха за плаж, която покрива цялото тяло, включително и косата, въведена от местни власти в град на Френската ривиера. Решението беше взето, след като по-рано правозащитници оспориха забраната в съда, съобщава АФП.

В своето решение, което представлява прецедент, френският Държавен съвет отсъди, че местните власти могат да ограничават гражданските свободи само при установяване на риск за обществения ред.

Дебатът около буркините се разпали с нова сила, след като по-рано в медиите бяха публикувани серия от снимки, показващи жена със забрадка и дълги дрехи на плаж в Ница, която е принудена да свали част от облеклото си от полицаи, предаде БГНЕС.

В същото време бившият президент на Франция Никола Саркози се зарече да наложи важаща в цялата страна забрана на буркините, ако бъде преизбран на поста през следващата година, пише The Independent.

Саркози определи плувния костюм, който се носи от мюсюлманските жени за прикриване на техните коса и лице, като „провокация“ по-рано тази седмица.

При пускането на своята кампания за наследяване на Франсоа Оланд на изборите догодина, Саркози постави въпроса за френската идентичност като централен.

„Аз отказвам да позволя буркините да се наложат на френските плажове и плувни басейни… трябва да има закон за забраната им на територията на Републиката“, заяви Саркози под звука на ръкопляскания.

„Нашата идентичност е под заплаха, когато приемем имиграционна политика, в която няма смисъл“, добави още бившият президент.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес