Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейските университети са заплашени от образованието в Китай и Япония: Нова световна класация

09 октомври 2024, 16:03 часа • 580 прочитания

Броят на европейските топ университети намалява в класацията за най-престижните в света, а Нидерландия и Франция отбелязват най-сериозен спад в нивото на висшето си образование.

Това са част от изводите в новото издание на световната класация "The World University Rankings 2025", която бе представена от авторите в сряда. В най-добрите 200 университета в света тези от Европа са вече 91, като през 2019 г. са били 99, а тенденцията на спад е особено видима в Западна Европа. На този фон в страните от Азия се наблюдава подобряване и повишаване на качеството на висшето образование, отчитат авторите – китайски университети вече се доближават до топ 10, докато най-добрите висши учебни заведения на Япония и Южна Корея също отбелязват ръст.

"Два от всеки три университета на Нидерландия изпадат от топ 50, а десет учебни заведения са отбелязали най-ниския си резултат досега. Почти половината от университетите в Швейцария западат, докато водещите университети в Белгия и Швеция се издигат нагоре в топ 50", пишат в своя анализ авторите на "The World University Rankings 2025", като измерват данните за 2024 г.

Още: Софийският университет с още 80 места по-нагоре в престижна световна класация (СНИМКИ)

Снимка: iStock

Световната класация на университетите е най-изчерпателната и балансирана глобална класация, оценяваща университетите с интензивни научни изследвания по 18 показателя за ефективност, които са разпределени в пет стълба. "The World University Rankings 2025" отчита, че през последните 5 години Азия е допринесла с най-много нови университети в класацията - от 211 университета, които се присъединиха към класацията за първи път от изданието през 2021 г., 60% са от Азия, докато едва 17% са от Европа. На Стария континент най-добре представените страни са почти всички в Западна Европа - Обединеното кралство има 107 класирани университета, Италия и Испания имат 55, Франция и Германия имат 50.

Средно, когато сравняваме десетте най-добри европейски страни с най-високо класираните университети, Германия, Великобритания и Италия имат най-високите резултати за качество на изследванията на континента.

Още: Висшето образование у нас: Броят на студентите расте, но успяват ли да се реализират?

"Европейските университети не трябва да се съмняват, че конкуренцията в класацията се увеличава от година на година и това идва от Азия, като университети от Китай и Южна Корея бързо се придвижват нагоре в таблицата. С повече университети, участващи всяка година, е по-трудно дори да се запази позиция в класацията. Европейските университети трябва да работят още по-усилено, ако искат да запазят утвърдените си престижни позиции", казва главният директор по глобалните въпроси на "Times Higher Education" Фил Блейти.

Снимка: iStock

Най-доброто висше учебно заведение в света е Оксфордският университет, който запазва първото място за рекордната девета поредна година, следван от Масачузетския технологичен институт на второ място и от Харвардския университет на третата позиция.

Запитване на Actualno.com показа и къде се намират част от водещите български университети във въпросната класация:

Още: Държавата вече има конкретни идеи как да затваря безполезни университети

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес