Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Агрегатният завод във Вовчанск бил освободен с прякото участие на Кирило Буданов (ВИДЕО)

09 октомври 2024, 17:01 часа • 1011 прочитания

Началникът на украинското разузнаване Кирило Буданов е бил с войниците, когато през септември те освободиха химическия (агрегатен) завод във Вовчанск, Харковска област. Това разказа командирът на специалната част на Главното разузнавателно управление (ГУР) „Стугна“ в ефира на украинската национална телевизия на 9 октомври.

Още: След ръкопашни боеве: Украинските бойци освободиха напълно химическия завод във Вовчанск (ВИДЕО)

Буданов е бил там в ключовия етап от операцията

Буданов е присъствал на „ключовия етап“ на операцията. „Той беше там в продължение на няколко дни, като пряко ръководеше мисията“, каза командирът с кодово име Linux. „Това определено повишава бойния дух на войниците и ги мотивира“.

В освобождаването на завода са участвали многобройни подразделения на ГУР, добави той. Операцията отне няколко седмици, включително и подготовката. „Това беше сложна, многофазова операция, в която участваха значителен брой сили, включително безпилотни системи, артилерия и опитен персонал, способен да разчиства такива структури. Това беше нашата задача и ние напълно я изпълнихме", заяви Linux, цитиран от NV.ua.

Още: Какво остана от "освободения" град Вовчанск? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Освобождаването на завода

На 25 септември украинското разузнаване потвърди освобождаването на завода, където руснаците се бяха окопали, и разчистването на последната от 30-те сгради на територията му. Около 20 руски окупатори са взети в плен по време на операцията, а още няколко десетки са убити.

На 5 октомври Харковската областна прокуратура съобщи, че е получила показания от пленени руски войници относно екзекуцията на четирима украински войници в завода във Вовчанск.

Още: Хвалбите, че Русия бомбардира Вовчанск с "бащата на всички бомби", изглежда, са лъжа (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес