Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Унгарците ли са виновни за съветската инвазия?": Фон дер Лайен в свиреп сблъсък с Орбан пред евродепутатите (ВИДЕО)

09 октомври 2024, 16:34 часа • 2023 прочитания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен упрекна унгарския премиер Виктор Орбан, че се е сприятелил с руския диктатор Владимир Путин, позволил е външна намеса от страна на Москва и Китай и е подвел унгарския народ.

Още: Орбан обеща да предложи България за Шенген по време на унгарското европредседателство (ВИДЕО)

"Някой обвинява ли унгарците за съветската инвазия?"

„Все още има хора, които обвиняват за тази война не нашественика, а този, който е нападнат. Хора, които не обвиняват жаждата за власт на Путин, а жаждата за свобода на Украйна“, заяви председателят на ЕК след речта на Орбан пред Европейския парламент, в която той представи приоритетите на унгарското ротационно европредседателство.

„Искам да ги попитам“, каза тя, докато гледаше директно към Орбан: „Биха ли обвинили някога унгарците за съветската инвазия през 1956 г.? Или чехите и словаците за съветските репресии през 1968 г.? Или литовците за съветските репресии през 1991 г.?“. Реторичните въпроси бяха посрещнати с аплодисменти от проевропейски настроените политически групи.

Още: Съветник на Орбан нарече "безотговорно" решението на Украйна да се защитава срещу Русия

През юли, в началото на шестте месеца, през които тече унгарското председателството на Съвета на ЕС, Орбан отиде на самообявени „мирни мисии“ в Киев, Москва, Пекин и Вашингтон. След срещата му с Путин министри от целия блок бойкотираха срещи под егидата на унгарското европредседателство.

Още: "Продадохте страната на Путин": Унгарски опозиционер прекъсна речта на Орбан (ВИДЕО)

Отговорът на Орбан

Петер Мадяр, бивш съюзник на Орбан от партията му "Фидес", който сега е основен опонент на унгарския премиер, също се изправи срещу него по време на дебата: Кой е Петер Мадяр, обявил "началото на края" за Виктор Орбан: Някога съюзник, сега враг (ВИДЕО).

След коментарите на лидерите на политическите групи в Европарламента, на шокирания Орбан му беше дадена възможност да отговори и той заяви, че „е изненадан от това, което каза председателят (на ЕК)“.

„Умишлено не повдигнах въпроса за нашите различия, защото като председателство на Съвета ние работим от името на Европа. Не е редно да говорим за тези различия в мненията, когато тук става въпрос за председателството“, каза той.

Орбан добави, че Комисията се е превърнала в „политическо оръжие“, вместо да бъде неутрална и да се съсредоточи върху защитата на договорите на ЕС.

Още: Унгария блокира 35 млрд. евро заем от ЕС за Украйна - не ѝ хареса правило за руските санкции

Фон дер Лайен и Орбан в още сблъсъци

Фон дер Лайен засегна и други въпроси, по които има различия с унгарския министър-председател. По отношение на конкурентоспособността - темата, по която двамата са единодушни, че ЕС се нуждае от големи инвестиции, председателят на ЕК заяви, че въпреки усилията на ЕС за стимулиране на единния пазар, има „едно правителство, което се движи в точно обратната посока, отдалечавайки се от единния пазар“.

„Как може едно правителство да привлича повече европейски инвестиции, ако в същото време дискриминира европейските компании, като ги облага с по-високи данъци от останалите?“, попита тя.

Фон дер Лайен заговори и за миграцията - гореща политическа тема и отдавнашна опорка на унгарския премиер, който ден по-рано на пресконференция заяви, че страната му е една от малкото, които се борят да не допуснат мигранти без документи в Европейския съюз.

Още: ЕС е открил как да заобиколи поредното вето на Орбан за Украйна

„Чух думите Ви. Казахте, че Унгария защитава границите и че в Унгария се затварят престъпници. Как това се съчетава с факта, че миналата година властите освободиха от затвора осъдени трафиканти и контрабандисти, преди да изтече срокът им?“, попита председателят на ЕК. И използва случая да разкритикува решението на Унгария да разреши на китайската полиция да патрулира в страната, както и облекчаването на визовите изисквания за руски граждани това лято, което тя нарече „риск за сигурността“ на всички страни от ЕС.

„Това не е защита на суверенитета на Европа, това е задна врата за чужда намеса“, заяви Фон дер Лайен.

Но все пак смекчи ударите си, като завърши речта си с призив към унгарския народ, цитирана от Politico: „Ние сме едно семейство. Вашата история е нашата история. Вашето бъдеще е нашето бъдеще. Десет милиона унгарци са 10 милиона основателни причини да продължим да формираме бъдещето си заедно".

Още: Фон дер Лайен: Европа губи световната технологична надпревара

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес