Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евроджъст: Трима души са арестувани за пране на пари в схема за 2 млрд. евро

27 февруари 2024, 22:15 часа • 1448 прочитания

Полицията в три европейски държави арестува организаторите зад онлайн операция за пране на пари, която се е занимавала със суми до два милиарда евро, съобщи Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие Евроджъст.

Италианската, латвийската и литовската полиция са нахлули в 55 помещения и са арестували 18 души, включително трима основни заподозрени, за които се смята, че са замесени в схемата.

„От 2017 г. приблизително два милиарда евро са били изпрани от двамата основни заподозрени чрез световна мрежа от фиктивни компании“, обяви базираната в Хага агенция. Един заподозрян е арестуван "за измама на италианските власти с 15 милиона евро публични средства".

Още: Две години агресия: Серия от арести в Русия заради войната и Навални (ВИДЕО)

Евроджъст посочи, че литовските власти са затворили „услуга за електронни плащания“, свързана със случая през 2022 г. Задържаните са предлагали пране на пари онлайн като услуга на престъпниците. Те са заподозрени в пране на средства чрез безброй мрежи от предприятия, свързани с платежната услуга.

Системата е създадена през 2016 г. в Литва от базирана в Италия банда и е изпирала приходи от редица от престъпни дейности. Те включват пари от укриване на данъци, кибер измами, фиктивни фалити и трафик на наркотици. Част от приходите са били изпрани чрез закупуване на недвижими имоти и луксозни превозни средства в Латвия и Литва.

Още: Европейски пробив и масови арести: Разбиха криптирана мрежа за съобщения, ползвана от престъпници

„Изпраните пари включват и 15 милиона евро от незаконно получени така наречени бонуси за сгради, предоставени от италианските национални власти“, обясниха от Евроюст.

Бонусите са били дадени за ремонтни и изолационни работи и други енергоспестяващи мерки, докато в действителност не е извършена никаква работа или сградите дори не са съществували.

Още: Руската полиция арестува наред скърбящи за смъртта на Навални (ВИДЕО)

Италианската полиция започва своето разследване през 2021 г. и година по-късно към нея се присъединяват латвийските и литовските им колеги, подкрепени от Евроюст и Европол.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес