Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

EurActiv: Докладът на ЕК за България е силно критичен

21 януари 2014, 17:30 часа • 21532 прочитания

Докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка за България, който ще бъде публикуван утре, ще бъде много критичен. Европейската комисия пише, че българските власти са нарушили доверието на европейските си партньори с назначаването на противоречив медиен магнат за директор на националната агенция по сигурността.

Това съобщава европейският портал EurActiv, който се сдобил с текста на доклада, предаде БГНЕС.

В него е отбелязан големият скандал, породил улични протести с искане за оставка на правителството. През юни, само две седмици след сформирането си, правителството на малцинството беше подложено на остри критики след изненадващото решение на премиера Пламен Орешарски да назначи Делян Пеевски за директор на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

В доклада на Комисията, който неин официален представител определи като "доста критичен", името на Пеевски не се споменава, но посланието е ясно. По правило в докладите на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка не се споменават имена. Цялостният напредък на България през миналата година беше "ограничен и крехък", се казва в доклада.

Той е отпечатан на специална хартия, която не позволява ксерокопиране и на всички страници е изписано името на високопоставения официален представител на ЕК, на който е бил поверен. В миналото докладите по Механизма за сътрудничество и проверка винаги изтичаха предварително в медиите и изглежда този път Комисията е направила всичко възможно да предотврати изтичане на информация, така че раздадените копия да могат да се проследят.

В параграфа за Пеевски се казва: "Отговорностите на ДАНС бяха размити с назначаването на нов директор на ДАНС. Препоръките на Комисията за назначения, основани на ясна процедура, позволяваща истинска конкуренция и вземаща предвид заслугите и почтеността, са изключително важни за подобен пост. Комисията направи публични изявления в тази връзка". "Назначеният се оттегли и парламентът промени решението си в резултат на тази и други реакции. Като цяло тези събития оставят трудно наследство от гледна точка на доверието на обществото и на партньорите на България, което властите ще трябва да работят да преодолеят", допълва ЕК.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес