Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"ЕС иска да регулира всичко": вярно ли е?

02 август 2024, 16:49 часа • 1056 прочитания

Почти всички знаят за кривите краставици - вече поостарелия символ на стремежа на Европейския съюз да регулира. Директивата за краставиците отдавна вече не съществува, но все още витае в главите на мнозина, посочва германската обществена медия АРД.

Прекалява ли ЕС с регламентите и регулациите?

Онези, който са убедени, че Еврокомисията или Европейският парламент взимат твърде много решения през главите на гражданите, с охота цитират някогашния председател на ЕК Жак Делор, който още през 1988 предрече, че един ден 80 процента от икономическото законодателство ще идват от Брюксел.

Още: Тревожни новини: България остава с най-ниската минимална заплата в ЕС (СНИМКИ)

Изследванията обаче междувременно показват, че Брюксел съвсем не се меси толкова много в регламентите. Но Европейският съюз естествено регулира интензивно това, за което отговаря изцяло или предимно - например международните търговски връзки, вътрешния пазар, селското стопанство и риболова, посочва АРД.

Законодателството, свързано с околната среда, също става все по-важно, а "Зелената сделка" се превърна в ключов проект за мандата на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК. За сметка на това ЕС почти не се меси в сферите на заетостта, социалното дело и здравеопазването.

Броят на директивите

Преди десетина години в ЕС съществуваха около 4600 основни нормативни акта, а днес те са почти 6500, изчислява АРД. Миналата година бяха приети над 370 нови директиви.

Още: Мицкоски: Щом влезем в ЕС, македонците с български паспорти ще ги скъсат

Преди това броят на новите закони се колебаеше около едно постоянно ниво, а понякога той дори спадаше. Затова няма особен смисъл да се гледат само числата - решаващо е качеството на законите, пише германската обществена медия.

От няколко месеца насам либерали, християндемократи и крайно дясно настроени политици водят кампания срещу законодателството в областта на околната среда, а в предизборните си кампании призоваваха за край на регулацията, пише още АРД и припомня, че под натиска на фермерските протести неотдавна някои бюрократични разпоредби бяха оттеглени. Тоест, законодателството на ЕС е гъвкаво и зависи от политическия климат.

Не, ЕС не взима решения през главите на хората

Някои от онези европейски политици, които се възмущават от прекомерната регулация в ЕС, често не казват цялата истина: при законодателството на Общността въпросът не е само колко регулаторен ентусиазъм проявява ЕК и какъв е броят на нейните законодателни инициативи.

Още: ЕС и Сърбия подписват сделка за доставка на литий

Парламентът и държавите не са длъжни да одобряват предложенията на Комисията - те са равноправни партньори в законодателния процес, в рамките на който директивите и разпоредбите могат да бъдат и отменяни, обяснява германската медия.

С други думи: който твърди, че ЕС регулира твърде много или през главите на гражданите, премълчава, че избраните на национално ниво депутати и министри в органите и институциите на Общността също трябва да вдигнат ръка, за да бъде приет даден закон.

Раздут административен апарат?

И тъй като говорим за митове - не издържа и твърдението, че за прекомерната регулация вина носи раздутият апарат на Комисията.

Още: Инфлацията в ЕС се забави през юни

Както информира АРД, за Европейската комисия, която подготвя законите за около 450 милиона жители на Общността, работят 32 000 служители. За сравнение: само в общината на германския град Кьолн заетите са 22 000.

 

Източник: Дойче веле

Евролидерите готвят наказание за Орбан след визитата му при Путин

Бил човек на Митрофанова: Пеевски накиснал Доган пред европосланиците

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес