Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дано скоро да можем да разчитаме на собствен газ, надява се Петкова

20 февруари 2015, 12:40 часа • 13435 прочитания

Българската енергетика е в тежко състояние от години и това не е тайна. Проблемите се наслагват от дълго време, сега пред кабинета стои въпросът дали да пристъпи към решаването им. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на отчета за съвършеното от министерството през първите 100 дни на правителството, предаде БГНЕС.

Тя засегна въпроса за енергийната независимост. "България има много голяма зависимост от един източник на доставка на природен газ и всички знаем, че това е Русия. Затова ние ще насочим усилията си към проучване и разработване на местни находища. С тази цел взехме решение за разработването на двата блока в Черно море", заяви Петкова и изрази надежда, че скоро България може да разчита и на местен добив.

През 2011 г. стартираха първите конкурси за започване на проучване в българската икономическа зона на Черно море. Като най-перспективен се сочеше блок "Хан Аспарух", за който има надежда, че запаси от въглеводороди. През 2014 консорциумът, който участва в проучванията, включващ "Тотал", ОМВ и "Репсол", замрази своята дейност до началото на 2016 г. Като основна причина за това се смятат спадналите почти наполовина цени на "черното злато".

В същото време в съседна Румъния, която по-рано от България се насочи към разработването на своите въглеводородни богатства в акваторията на Черно море, вече откри запаси от петрол и природен газ.

Петкова си постави за цел и либерализация на енергийния пазар до края на 2015 година. За целта през декември 2014 г. бе създадена Българската енергийна борса, която получи лиценз от ДКЕВР. Оттук нататък ще работим по изграждане на платформата", обясни Петкова.

Какво още каза тя прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес