Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли с какво се храни къртицата?

23 октомври 2023, 16:20 часа

Ако заглавието ви звучи като въпрос от цветна книжка за най-малките читатели, сгрешили сте. Ще разгледаме с какво се храни къртицата от гледна точка на определяне на нейната вреда или полезност в градината. У нас се срещат два вида от тези любопитни бозайници, известни със системата от тунели, които копаят под земята – европейската и средиземноморската.

По света съществуват различни видове къртици, като най-малката от тях е с впечатляващи миниатюрни размери – под 3 сантиметра дължина. Нарочена като вредител в градината, тъй като копае тунели под повърхността и може да съсипе кореновата система на младите растения, а по този начин да доведе до загуби на земеделските производители, тези бозайници обаче може да се разглеждат и по друг начин, ако знаем с какво се храни къртицата.

С какво се храни къртицата?

Макар различните видове да имат някои различия в предпочитанията си към храната като например мускусните плъхове (вид къртици) се хранят с водни безгръбначни като скариди, то като цяло къртиците обичат  насекомите и техните ларви. Охлювите също са част от менюто на къртиците.

Цветето, от което бяга всяка къртица

Едва ли ще ви изненадаме, ако кажем, че част от насекомите са вредители в градината, както и охлювите, които хапват листата на растенията, поради което производителите водят ожесточена борба с тях. Фактът, че са част от менюто на къртиците, прави тези бозайници не толкова големи вредители в градината за каквито са нарочени. По-внимателен поглед върху начина на живот, дейността и с какво се храни къртицата показва, че тя може да бъде разглеждана и като приятел в градината.

Ползи от къртиците

Тунелите, които прокопават, са колкото вредни, толкова и полезни. Те, от една страна, могат да застрашат кореновата система на растенията, при което се нарушава храненето им и не е изключено да се стигне и до тяхното загиване, но, от друга страна, тези тунели улесняват отводняването, а почвата диша по-добре.

Реално къртицата е полезна с начина си на хранене, изяждайки вредители насекоми и ларвите им, като така въпросът с какво се храни къртицата придобива напълно различно звучене от проявено любопитство. Изяждайки солидни количества от най-опасните и неприятни вредители като бръмбари и гъсеници, с които градинарите се сблъскват, къртицата може да се разглежда като полезен бозайник в градината.

Що се отнася за тунелите, които живо притесняват собствениците на земя, то те представляват висока степен на опасност предимно в парниците при отглеждане на разсада и в градините в първите двадесетина дни след разсаждане. Къртицата не е глупава и не би полагала усилия да копае между сплетените корени на вече захваналите се растения със солидна коренова система. Освен това стана ясно, че тя не обича зеленчуците, хищник е, и нищо, което сте боднали в градината си, не представлява интерес за нея.

Как да изгоним къртица от градината

Друга безспорно полезна дейност, за която следва да благодарим на къртиците, е фактът, че само за година те изравят на повърхността стотици килограми почва, богата на ценни хранителни вещества като магнезий и калций. Градинарите могат да използват тази богата и хранителна почва, събирайки я и полагайки я на местата с посеви или в цветната градина и саксиите. Известно е, че съдържанието на магнезий на почвите системно намалява в сравнение с по-ранни периоди, което прави богатата на минерала почва, предоставена ни на повърхността от дейността на къртиците, още по-ценна.

Някои от престижните блогове и сайтове за градинари все по-често промотират къртицата като бозайник, който е по-скоро полезен за градината, отколкото опасен, и определят като безумие стремежът къртиците да бъдат прогонени, заловени в капан, отровени и прочие. Подобни действия не само излагат на риск и други бозайници, но унищожават къртиците и водят до липса на баланс и равновесие в природата, както и до увеличен брой вредни насекоми в градината.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес