Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как се размножават медузите?

15 май 2024, 19:11 часа

Прост, но сложен организъм, медузата често всява страх сред плувците, но очарова учените. Има повече от 1000 вида медузи, повечето от които са малко известни. За някои дори се казва, че са „безсмъртни“.

Медузата притежава „супер-способности“ за размножаване

Медузите представляват първата проява на сексуалността като метод на размножаване при многоклетъчните животни. Има мъжки и женски медузи. Половите жлези се формират в тясна връзка със стомашно-съдовата система. Мъжките полови жлези произвеждат сперма, а женските - яйцеклетки. В повечето случаи репродуктивните клетки се изхвърлят директно в морето, където се извършва оплождането. Но при някои видове медузи оплождането става вътре в тялото.

Спермата, пусната в морето, се поглъща от женските и достига до яйцата, за да ги оплоди. След това женската снася яйце. Медузата Pelagia noctiluca, например, освобождава през устата си големи яйца с размери 0,3 mm, които се виждат ясно с невъоръжено око. Има и хермафродитни медузи, които са едновременно мъжки и женски – такава е Chrysaora hysoscella, много голяма медуза от атлантическото крайбрежие.

Вълна от медузи заплашва Венецуела

Размножаване на хидромедузи и сифонофори

При хидромедузите планулата (личинката) пада на дъното и се утаява там. След това се развива в малък полип с жилещи пипала и един централен отвор, който е едновременно уста и анус. След това настъпва фазата на пъпкуване. След формирането си единичният полип незабавно произвежда пъпки чрез безполово размножаване. Тези пъпки се развиват във вторични колонии. Това е началото на процес, който води до образуването на колония от полипи, свързани с канал или столон. Някои пъпки могат да се откъснат и да образуват нова колония.

Стробилация на сцифомедузите

При сцифомедузи като Aurelia aurita планулата също потъва на дъното и се прикрепя там. След това се развива в полип с различна форма, наречен сцифистома, който може да изпъпи и да образува малка колония. Най-често тези форми са единични. Храната и температурата благоприятстват размножаването на медузите. Така в горната част на сцифистомата се появяват напречни бразди - това е стробилация. Човек може да си представи сцифостомата като купчина пластини.

Първият сегмент се освобождава при силни контракции и този процес продължава.

Тези малки медузи, освободени по такъв начин, растат и се развиват във възрастни полово зрели медузи.

Безсмъртна медуза

През 1988 г. немски студент открива медузата Turritopsis. Подобно на повечето хидрозои, Turritopsis преминава през два жизнени етапа: етап на полип и етап на медуза.

Възрастните медузи произвеждат сперма и яйца. След оплождането яйцето образува яйцеклетка, след това ларва, която, падайки, остава във вид на полип.

За Turritopsis обаче процесът е малко по-различен. Вместо да умре, медузата пада на земята, където тялото й се сгъва в поза на ембрион Чадърът поглъща пипалата и се превръща в желатинов съсирек.

Има ли отровни медузи в Черно море?

След няколко дни образува външна обвивка - киста. После коренните странични израстъци – столоните, растат и се удължават, докато образуват полип. Новият полип поражда нова медуза и процесът започва отново.

Поради това Turritopsis е наречена „безсмъртна медуза“. Този процес обаче не е специфичен. Изследователите са го наблюдавали и при други видове като Scolionema и Craspedacusta - но само в лаборатория, когато обичайните условия се влошават.

Метаморфозата на кубоидите

Силно отровните и дори смъртоносни за хората кубомедузи живеят в тропическите райони. За възпроизвеждане те са оборудвани със сперматофор - джоб, в който се групират сперматозоидите. Те се отлагат от устата на мъжкия върху пипалото на женската. След това женската събира спермата с устата си. Оплождането става в стомашните торбички на женската. След оплождането, както и при другите видове, се образува планула. Планулният полип има ципести пипала. Това му позволява да пълзи по дъното, преди да се утаи. След това напълно се трансформира в самостоятелна медуза.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес