Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелен чай: Помага ли за понижаване на кръвната захар?

27 август 2024, 14:23 часа

Зеленият чай е известен с дългия си списък от ползи за здравето, като подобряване на мозъчната функция и защита срещу рак. Тази напитка е богат източник на антиоксиданти, вещества, които помагат в борбата с възпаленията в тялото.

Още: Проучване разкрива най-добрите упражнения за пациенти с диабет тип 1

Сега експертите проучват още повече начини, по които зеленият чай може да има положително въздействие върху здравето на храносмилателната система. Ето как това може да повлияе на вашето здраве.

Какво установяват учените

Ново изследване върху хора, изложени на риск от сърдечни заболявания, показва, че приемането на екстракт от зелен чай в продължение на четири седмици може да намали нивата на кръвната захар и да намали чревното възпаление.

Изследователите казват, че това е едно от първите проучвания, които оценяват дали рисковете за здравето, свързани с метаболитния синдром, могат да бъдат намалени от зелен чай.

Безопасно е да се консумират до осем чаши зелен чай на ден и до шест чаши на ден за бременни жени.

Какво е метаболитен синдром

Метаболитен синдром е медицинският термин, който описва няколко проблема, които възникват в комбинация, като сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Рисковите фактори са високо кръвно налягане, излишни мазнини около талията и необичайни нива на холестерол или триглицериди в кръвта.

Обикновено, ако пациентът е изложен на риск от метаболитен синдром, се препоръчват промени в начина на живот, включително диетични промени и загуба на тегло, което може да бъде предизвикателство поради различни причини.

Още: Как ви алармира тялото при проблем с холестерола: 5 признака

Рискове за здравето от зеления чай

Пиенето на твърде много зелен чай или приемането на твърде много екстракт от чай също може да има някои отрицателни странични ефекти. Експертите показват, че има случаи на увреждане на черния дроб, когато консумацията на чай е била в прекалено големи дози.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес