Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учен: Кои „Е-та“ в храните трябва да избягваме?

03 март 2023, 18:11 часа

Четенето на съставките на продуктите е важно, ала много от нас го пренебрегват. Малко хора знаят какво точно се крие зад химическите наименования, как хранителните добавки влияят на организма и дали всички те са вредни. Затова нека разгледаме какво има в списъка на съставките, които е по-добре да се избягват.

Защо е важно да се четат съставките на храните?

Достатъчно е да се огледате в супермаркета, за да забележите, че повечето не обръщат внимание на съставките на продуктите. Единствените хора, които ги четат, са тези, които са добре запознати с това кои подобрители на храните не са най-доброто за нашето здраве. Останалите, когато пазаруват, се ръководят главно от цената и избират продуктите, за които ще платят най-малко. 
Добре известно е, че това, което ядем, оказва особено влияние върху нашето здраве и благополучие. Балансираната диета, пълна с основни хранителни вещества, е в състояние да осигури енергия за целия ден и да подобри функционирането на организма. Това е една от причините, поради които си струва да се четат етикетите. 
Можете да проверите хранителната стойност на даден продукт само за няколко минути. Това включва информация като съдържание на мазнини, протеини и въглехидрати, както и калорийно съдържание и възможни алергени. 

Четенето на състава на продуктите може да гарантира, че например в диетата не са добавени твърде много захар и сол. Доста често производителите изкушават клиентите с цветни опаковки и големи лозунги "fit" или "light". Понякога обаче, след като се прочетат съставките, става ясно, че това са само рекламни трикове. 

Вредни ли са всички Е-та?

Хранителните добавки се използват главно за подобряване на вкуса и външния вид, както и за удължаване на свежестта и срока на съхранение. Разграничават се: 

-    консерванти;
-    оцветители ;
-    антиоксиданти и регулатори на киселинността;
-    подобрители на вкуса;
-    сгъстители;
-    желиращи и набухватели;
-    подсладители, вкусове и аромати.

4 храни, които всички замразяваме, а не трябва

Всяко "Е", което е видимо в съставките на продуктите, се счита за безопасно и следователно е одобрено за употреба. Това обаче не променя факта, че прекомерната консумация може да има неблагоприятно въздействие върху организма и да доведе до алергични реакции. 
Затова е необходимо да се спазва допустимият дневен прием, както и да се разглеждат съставките и да се избират тези, които са най-кратки. Тогава можете да сте сигурни, че консумирате продукти, които не са натоварени с химикали. 

Списък на вредните добавки в храните. За какво трябва да внимавате?

Една от най-вредните добавки в храните е аспартамът (Е951), изкуствен подсладител. Проучванията показват, че той може да допринесе за епилептични припадъци, депресия и замайване. 
Пазете се и от ацесулфам К (Е950), сукралоза (Е955) и захарин (Е954). 
Опасните за здравето вещества включват изкуствени оцветители, обозначени като: 

Е102 – тартразин;
Е104 - хинолиново жълто;
Е110 - оранжево жълто;
Е122 – азорубин;
Е124 - кохинил червено;
Е129 - алурово червено.

Тези съставки в храните ви тровят всеки ден, сложете край на тях

Гореспоменатите оцветители са част от така наречената саутхемптънска шесторка. Проучване, проведено през 2007 г. в Обединеното кралство, установява, че в комбинация с натриев бензоат те могат да предизвикат хиперактивност при децата. 
Списъкът на най-вредните добавки в храните включва също: 

  • мононатриев глутамат (Е621) - известният от години подобрител на вкуса, за който се подозира, че причинява гадене, замайване и ендокринни смущения, както и че допринася за затлъстяването;
  • натриев бензоат (Е211) - може да изостри симптомите на алергия и астма;
  • калиев нитрит (Е249) - при топлинна обработка на продукти, съдържащи този консервант, се образуват канцерогенни нитрозамини;
  • карагенан (Е407) - може да има неблагоприятно въздействие върху червата и да изостри възпалението в тях;
  •  еритрозин (Е127) - страничните ефекти включват обрив, стомашно-чревни оплаквания; 
  • натриев сулфит (Е221) - превишаването на допустимата доза може да предизвика алергични реакции и стомашни проблеми; 
  • брилянтно синьо (Е133) - трябва да се избягва от хора, страдащи от синдром на раздразненото дебело черво и други стомашно-чревни разстройства; 
  • арабска гума (Е414) - може да предизвика уртикария и обриви и да влоши астмата;
  • фосфорна киселина (Е338) - прекомерната консумация на този продукт може да доведе до кариес, остеопороза и сърдечносъдови проблеми.
Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес