Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сопотската случка: Как Левски се измъква на косъм от османските власти?

13 юли 2024, 14:13 часа

Днес ще ви разкажа една любопитна история от живота на Васил Левски, известна като "Сопотската случка" или случката с откраднатото палто. Открийте как той е несправедливо обвинен в кражба от местен жител и как това води до затвор за негов близък съратник.

Сопотската случка на Васил Левски

Това събитие с Апостола се случва точно на Петровден - 29 юни 1869 година в град Сопот. Смята се, че това е първият значим инцидент, който го вкарва в полезрението на османските власти. Случката е разказана от Васил Караиванов, първи братовчед на Левски.

На 29 юни Левски е бил в Сопот, след като вече е изпълнил задачите си в града, и е чакал член на местния комитет да му доведе коня, за да продължи обиколката си из българските земи. В този момент покрай Апостола на свободата минал Иван Цочов - Сопотненеца, който разпознал връхната дреха на Левски като своето бивше палто и го обвинил в кражба.

Връхната дреха на Апостола

Тази връхна дреха на Апостола има забележителна история. Вероятно тя е принадлежала на Иван Цочов до преди няколко месеца, когато той я загубил или заложил в местното кафене в града. В следващите седмици заведението било закрито от собственика, който заминал за Влашко. Така дрехата попаднала в ръцете на Васил Йонков - Гложенеца, един от най-близките хора на Левски. Смята се, че той подарил дрехата на Апостола, въпреки че тази част от историята остава в сферата на предположенията.

Как Левски се измъква от ситуацията

Сопотненецът предизвикал голям скандал, опитвайки се да си върне старата дреха, поставяйки Левски в много неприятна ситуация. Васил Караиванов, разказвачът на историята, по-късно попитал Левски защо не се е измъкнал със сила. Апостолът на свободата обяснил, че вече бил привлякъл вниманието на много местни жители, както и на османските власти, и не искал да създава допълнителна "гюрултия".

В крайна сметка, Иван Цочов успява да си вземе дрехата и открива в нея прокламации на български и турски, както и тескерето (паспорта) на председателя на местния революционен комитет Иван Фетваджиев. Цочов незабавно предава тези документи на местните османски власти, които арестуват Фетваджиев и по-късно го осъждат на две години затвор. Смята се, че по това време започват и разпитите на близките на Васил Левски, включително и на неговата майка. Турските власти постепенно се опитват да разкрият цялата дейност на българския герой, но на този етап усилията им остават без успех.

Историята е показателна за това как дребните камъчета могат да преобърнат каруцата. Не можем да сме сигурни за целия процес, чрез който тази дреха е попаднала в ръцете на Васил Левски (със сигурност не я е откраднал), но очевидно тя е разпозната от местен жител на Сопот, който веднага вдига "гюрултия" (шум). Това създава първите сериозни проблеми за революционната организация на Васил Левски.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес