Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се изненадате какъв е съставът на човешката кръв

28 ноември 2023, 21:11 часа

Човешката кръв е забележителна и сложна течност, която играе жизненоважна роля в поддържането на равновесието в организма. Съдържаща приблизително 7-8 % от общото телесно тегло на човека, кръвта е съединителна тъкан, която циркулира в кръвоносната система, осигурявайки доставката на кислород, хранителни вещества и хормони до различни тъкани и органи, като същевременно отстранява отпадъчните продукти. Съставът на човешката кръв е сложно балансиран и се състои от няколко основни компонента.

Червени кръвни клетки (ЧКК): Червените кръвни клетки са най-разпространените клетки в кръвта. Тяхната основна функция е да пренасят кислород от белите дробове до тъканите и органите и да пренасят въглероден диоксид, отпадъчен продукт, обратно към белите дробове за издишване. Червените кръвни клетки съдържат хемоглобин - белтък, който се свързва с кислорода и придава червения цвят на кръвта.

Как се нарича течната съставка на кръвта?

Бели кръвни клетки (БКК): Белите кръвни клетки, или левкоцитите, играят ключова роля в имунната система на организма. Те се защитават от инфекции и чужди вещества, като идентифицират и унищожават патогените. Съществуват няколко вида бели кръвни клетки, всяка от които има специфични функции, включително неутрофили, лимфоцити, моноцити, еозинофили и базофили.

Тромбоцити: Тромбоцитите или тромбоцитите са клетъчни фрагменти, които подпомагат съсирването на кръвта. Когато кръвоносен съд е наранен, тромбоцитите се прилепват към мястото и освобождават химикали, които привличат други тромбоцити, образувайки тапа за спиране на кървенето. Този процес е от съществено значение за заздравяването на рани и предотвратяването на прекомерна загуба на кръв.

Плазма: Плазмата е течната съставка на кръвта, която представлява около 55% от общия ѝ обем. Тя е жълтеникава течност, съставена предимно от вода, електролити, протеини, хормони и отпадъчни продукти. Плазмата служи като транспортна среда за кръвните клетки, хранителните вещества и хормоните в цялото тяло. Трите основни вида протеини в плазмата са албумин, глобулини и фибриноген.

Тази отвара разрежда кръвта и укрепва кръвоносните съдове

Албумин: Поддържа осмотичното налягане и помага за регулиране на разпределението на водата между кръвта и тъканите.

Глобулини: Включват антитела, които играят ключова роля в имунния отговор.

Фибриноген: От съществено значение за съсирването на кръвта, той се превръща във фибрин по време на процеса на съсирване.

Кръвта съдържа и различни електролити, като натрий, калий, калций и магнезий, които са от съществено значение за поддържане на рН баланса в организма и за регулиране на нервната и мускулната функция.

Разбирането на състава на човешката кръв е от основно значение за разбирането на тънкостите на физиологичните процеси в организма. Тази динамична смес от клетки, протеини и други компоненти осигурява правилното функциониране на кръвоносната система, като поддържа живота чрез осигуряване на кислород, хранителни вещества и имунна защита в цялото тяло.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес