Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само козметиката не е достатъчна в борбата със сухата кожа

25 януари 2022, 12:15 часа

Грижата за сухата кожа не е само добра козметика. Ако искаме наистина да се подобри състоянието на кожата ни, комбинирайте използването на подходящи препарати с овлажняване отвътре, а понякога и промяна в начина на живот.

Защо кожата на лицето изсъхва?

Има много причини за суха кожа, вариращи от вродени черти, свързани с генетиката, и завършващи с течение на времето. Кожата става по-суха, тъй като тялото губи вода и мастните жлези вече не работят толкова активно, както преди.

Грижата за лицето е многоетапна, много често самият крем няма да доведе кожата ни до по-добро състояние:

- Премахването на грима след един ден е много важно. Ключът е да изберете добър препарат за премахването на грима, така че да хидратира нежно кожата ни.

- След премахване на грима е добре да измиете нежно лицето си с гел, който ще премахне остатъците от грим и ще възстанови правилното ф на кожата.

- Преди да приложите крема, си струва да използвате серум, който ще хидратира и заздрави кожата.

- Добро решение е и използването на масла: арганово, бадемово, кокосово, розово или канабис. За през нощта вместо крем можете да използвате серумен компрес, комбиниран с избраното масло.

Какво друго си струва да използвате?

Домашни маски за суха кожа

 АВОКАДО - комбинирайте го с яйчен жълтък и една чаена лъжичка лимонов сок. Смесете всичко и нанесете върху лицето и деколтето. Авокадото в комбинация с тези две съставки регенерират и стимулират кожата и забавят периода на стареене.

КРУША - настържете крушата в две супени лъжици, комбинирайте с един жълтък и една супена лъжица зехтин. Смесете всичко и нанесете върху лицето и шията. Крушата има много витамини, като: А, РР, В1 и С. Благодарение на това нежно подхранва и изглажда кожата.

МОРКОВИ - смесете настъргания морков с 1 супена лъжица  натурално кисело мляко с извара. Сложете цялата паста върху лицето, 15 минути са достатъчни и лицето става стегнато и сияещо.

След като използвате домашни маски, си струва да приложите лайка, която нежно успокоява кожата ви.

Влияе ли диетата върху състоянието на кожата?

Разбира се! Правилната диета е от решаващо значение за правилното функциониране на кожата. Плодове, зеленчуци, риба, богата на омега-3 мастни киселини, растителни масла, ядки и избягване на нездравословна храна, трансмазнини, захар, червено месо, излишък на алкохол и цигари, всички имат огромно влияние върху стареенето на кожата! Изследванията показват, че дефицитът на омега-3, омега-6 и омега-9 води до значителна загуба на вода в епидермиса. Кожата на хората, които са консумирали повече полиненаситени и мононенаситени мастни киселини в комбинация с витамин С, е по-овлажнена, има по-малко бръчки и възпаления. Ето защо препоръчваме ленено семе, вечерна иглика, коноп, авокадо, зехтин, ядки, риба или добавки.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес