Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прости начини за укрепване на имунитета и витамини за есента

28 октомври 2023, 09:00 часа

Есента е време на промяна, когато природата се подготвя за зимата, но и време, когато тялото е изправено пред повишен риск от заразяване с грип. Дъждът, кишата и хората, които се връщат от почивка, създават идеални условия за разпространение на вируси и бактерии. В допълнение, есенната депресия може да отслаби имунната система, което ви прави по-уязвими към инфекции. Нека разберем как можете да повишите имунитета си и дали трябва да приемате витамини.

Как да засилим имунитета си?

На първо място важно е да се разбере, че имунната система е сложна система, която реагира на много външни фактори. Няма абсолютна норма за имунитет, тъй като постоянно се адаптира към околната среда. Има обаче общи правила, които могат да помогнат за укрепването ѝ.

Правилното хранене. Избягвайте преработени храни и бързо хранене. Вместо това яжте питателна и разнообразна храна, включваща риба, месо, зърнени храни, плодове, зеленчуци, лук и чесън. Пригответе домашни ястия, за да гарантирате качеството на храната.

Активен начин на живот. Редовните упражнения ще помогнат за укрепване на имунната ви система. Децата трябва да прекарват повече време навън в игри на чист въздух, възрастните да спортуват и да се разхождат в парковете.

Здрав сън. Спете поне 7-8 часа на нощ. Качественият сън възстановява тялото и поддържа имунната система здрава.

Железен имунитет през есента - това са тайните на лекарите

Какви витамини трябва да приемат възрастни и деца?

Що се отнася до витамините, важно е да знаете, че дефицитите им могат да имитират симптомите на различни заболявания. Косопадът, слабостта и умората могат да бъдат признаци както на недостиг на витамини, така и на сериозни заболявания. Ето защо, ако имате такива симптоми, е важно да се консултирате с лекар.

Неконтролираната консумация на витамини може да доведе до хипервитаминоза. Излишъкът от витамини D и C, например, може да има отрицателни последици за здравето, причинявайки проблеми с бъбреците или алергични реакции. Ето защо е важно да приемате всички витамини под наблюдението на лекар, който ще ви помогне да изберете правилната дозировка.

Как да се справим със слабия имунитет?

Изборът на витамини за профилактика на грип

Ако искате да подсилите имунната си система през есента и зимата, можете да изберете комплексни препарати, които съдържат всички необходими витамини и минерали, като A, B, C, D и магнезий. Препоръчително е да ги приемате не всеки ден, а веднъж на два дни, особено ако диетата ви включва пресни плодове и зеленчуци.

Важно е да запомните, че укрепването на имунната система е сложен процес, който включва правилно хранене, физическа активност и редовен сън. Избирайки витамини и водейки здравословен начин на живот, можете да укрепите имунитета си и да направите тялото си по-устойчиво на инфекции по всяко време на годината.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес