Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилно дишане - какви огромни ползи ни носи то?

03 октомври 2024, 06:00 часа

Дишането, тоест вдишването и издишването на въздух, дори и без да му обръщаме внимание, има своя „правилен начин“. Благодарение на естествените механизми в човешкия организъм, е възможно да поемаме въздух с отлично качество.

Физиотерапевтът д-р Габриел Котуньо разказва за този процес. 

Какъв е правилният начин да вдишвате въздуха?

Още: Знаете ли как дишат медузите

Или по-скоро: какво всъщност би било естественото, природно, нормално дишане?

Естественото дишане е диафрагмено. То натоварва равномерно цяла дихателна система. С други думи, извършва се така, та организмът ви да разбере, че в него навлиза кислород, да го филтрира и впоследствие да освободи въглероден двуокис (диоксид).

А какво е не-диафрагменото дишане? За съжаление, това е начинът, по който повечето хора дишат. Извършва се изцяло през устата, с присвит корем, което означава, че е по-тежко, по-бързо и с лошо качество на въздуха.

Често срещани проблеми при неправилно дишане

Още: Понижаване на кръвното налягане чрез техника за дишане

Когато се нарушават естествените дихателни механизми на организма, възникват проблеми. Сред тях:

- постоянни инфекции на гърлото;

- респираторни проблеми като ринит и синузит;

- при деца проблеми в зъбната дъга.

Още: Няма да повярвате какво се случва със зениците ни, когато дишаме

Важно е да запомните, че когато дишате през устата, умората и други проблеми могат да бъдат често срещани, тъй като организмът ви не филтрира правилно кислорода.

Как постепенно да подобрите дишането си?

Дишането се нуждае от стабилен ритъм и постоянство - иначе става нерегулирано, особено в моменти на стрес и безпокойство. Сърцето учестява ритъма си, имате усещането, че се задъхвате. Но това може да се избегне чрез изучаване на някои техники.

Техники за естествено дишане

1. Диафрагмено дишане

Намерете тихо място, където можете да седнете или легнете. Поставете двете си ръце на корема, върху или малко над пъпа. Вдишайте бавно през носа за около 5 секунди. Коремът ви ще се издуе. Постепенно изпуснете въздуха през носа - коремът ще спадне заедно с излизането на въздуха. Изпълнете упражнението без помощта на ръцете.

2. Алтернативно дишане през ноздрите

Седнете, независимо дали върху пода или на стол. Подпрете лявата си ръка на лакът върху лявото коляно. Дланта е отворена нагоре по време на упражнението.

С дясната ръка изпълнете упражнението. Показалецът и средният пръст трябва да са навътре, докосвайки дланта на ръката. Палецът затваря дясната ноздра, а безименният и малкият пръст затварят лявата ноздра.

Редувайте въздушния поток между лявата и дясната ноздра/ щом запушите дясната ноздра с палец, отворете лявата и вдишайте дълбоко. След като сте готови, затворете отново отворената ноздра, отпуснете дясната и изпускайте въздуха малко по малко, без да бързате.

Направете същото с лявата ръка. Направете по 10 повторения, за да научите и усвоите упражнението.

Какви са предимствата на естественото дишане?

1. Помага при контрол на тревожността

Познаването на дишането е много важно за тези, които имат тревожност, тревожни епизоди и дори кризи. Това е така, защото една от общите характеристики на този проблем е липсата на контрол на дишането - а това води до чувство за задушаване и липса на въздух.

2. Избягвате пикове на стреса

Когато осъзнаете, че дадена ситуация може да ви навреди, поддържането на дишането под контрол ви помага да не предприемате агресивни действия и да избягвате импулсивността.

3. Запазвате спокойствие

Когато дишането се използва съзнателно, ви помага да останете спокойни. Обръщането на внимание на ритъма, с който вдишвате кислород, отпуска ума ви. Ако имате натоварен живот, диафрагменото дишане може да бъде чудесен съюзник във вашето ежедневие!

4. Помага при емоционалния контрол

И накрая, едно от най-важните предимства на диафрагменото дишане е емоционалният контрол. Разбира се, естественото дишане не помага за контрол във всяка една ситуация, но в повечето случаи е изключително полезно.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

---

източник: https://www.saude.ce.gov.br/2021/05/28/respirar-corretamente-melhora-a-capacidade-funcional-dos-pulmoes-e-traz-beneficios-a-saude-confira-dicas/

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес