Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съхранение на картофи - къде е най-добра да ги държим

05 октомври 2024, 05:00 часа

Картофите са една от основните храни в целия свят и въпреки че са познати на човечеството от хиляди години, въпросите около правилното им съхранение продължават да вълнуват хората. За да се радвате на здрави и дълготрайни картофи в дома си, е важно да спазвате някои основни правила. Те ще ви помогнат да запазите продукта свеж и годен за употреба за по-дълго време. Нека видим как най-добре да съхраняваме картофите и кои са най-често срещаните грешки, които трябва да избягваме.

Подходяща температура за съхранение на картофи

Температурата е ключов фактор за правилното съхранение на картофите. Най-добре е да ги държите в прохладно и проветриво помещение, като температурата не трябва да пада под 6 °C, но също така не бива да надвишава 10 °C. При тези условия картофите могат да запазят свежестта си за месеци, без да започнат да гният или да покълват. Ако температурата е твърде ниска, например в хладилника или фризера, картофите могат да започнат да замръзват, което води до нежелани промени в структурата и вкуса им.

Правила за съхранение на храна в хладилника през лятото: много домакини не ги знаят

Съхраняването на картофи в по-хладни условия също спомага за задържането на витамин С. Изследванията показват, че при оптимална температура картофите могат да задържат до 90% от съдържанието на витамин С за четири месеца.

Защо светлината е враг на картофите?

Една от най-важните стъпки в съхранението на картофите е да ги предпазите от пряка светлина. Излагането на светлина води до образуване на зелени петна по картофите, което е индикация за наличието на токсичното вещество соланин. Соланинът не само придава горчив вкус на картофите, но може да бъде опасен за здравето, ако бъде консумиран в големи количества. Ако забележите зелени участъци по картофите, е най-добре да ги изхвърлите.

картофи

Защо не трябва да съхраняваме картофи в хладилник?

Ниските температури в хладилника могат да предизвикат процес, наречен "студено индуцирано подслаждане". Това се случва, когато част от нишестето в картофите се преобразува в захари, което не само променя вкуса им, но и увеличава риска от образуване на акриламиди при готвене на високи температури. Акриламидите са вещества с канцерогенен потенциал, затова е най-добре да избягвате съхраняването на картофи при екстремно ниски температури.

Важността на въздушния поток

Картофите имат нужда от въздушен поток, за да останат свежи и да избегнат натрупването на влага, която може да доведе до разваляне. За най-добри резултати съхранявайте картофите в открити купи или хартиени торбички. Важно е да се избягват херметически затворени контейнери, защото липсата на въздух ще доведе до по-бързо развитие на мухъл и бактерии.

Повече въздух и още 3 начина да предотвратите развалянето на храна в хладилника

Грижа за покълналите картофи

Често срещано явление е картофите да започнат да покълват след известно време. За да избегнете този процес, можете да проверявате редовно картофите и да премахвате кълновете. Допълнителен трик е да поставите ябълка в близост до картофите – етиленовият газ, отделян от ябълките, ще забави процеса на покълване и ще помогне да се запазят картофите свежи по-дълго.

Правилното съхранение на картофите е важно, за да можем да се възползваме максимално от техните вкусови и хранителни качества. Като ги държим на подходяща температура, далеч от светлина и с добра вентилация, можем да удължим техния срок на годност и да избегнем образуването на вредни вещества. Следвайки тези прости правила, ще се наслаждавате на свежи и здравословни картофи месеци наред.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес