Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не правете ТОВА, докато ПОСТИТЕ

03 декември 2021, 15:00 часа

Големите християнски празници Коледа и Великден са свързани с период на пости и има хора, които ги спазват. Постите, от своя страна, изискват спазването на определен хранителен режим – изключване на група храни от менюто. И тук идва въпросът – с какво ще ги заместите? Постите могат да доведат до здравословни проблеми, ако не приемате разнообразна храна. Ето и кои са най-често допусканите грешки през тези периоди от годината.

Вероятно ще ви омръзне непрекъснато да хапване плодове и зеленчуци, и то едни и същи. Това води до липса на протеин в организма. Освен това след плодове огладняваме по-бързо. Зеленчуците са полезни, защото съдържат фибри и тях можем да ги хапваме в по-големи количества. Може да разнообразите порцията си, ако добавите шепа ядки. Така ще имате повече енергия и ще си набавите важни елементи от ядките.

Добре е да не ядете нито прекалено много солени храни, нито сладки. Внимавайте със солта по време на пости, защото тогава най-много ни се иска да овкусяваме храната, защото ни се струва безвкусна. Солта съдържа натрий. Ако прекалите с него, може да се появят проблеми като високо кръвно и проблеми с бъбреците. Добре е да овкусявате храната с хималайска или морска сол, и то в малко количество.

Не прекалявайте и със сладкото, защото може да отключите диабет, както и да покачите килограми. Ако ви се хапва нещо сладко, изберете някакъв плод, не десертче. Ако ви се яде шоколад, хапнете малко семки или ядки. Нуждата от шоколад е израз на дефицит на магнезий в организма, а той се съдържа в ядките.

Не превръщайте хляба в новия си най-добър приятел. Освен че ще окаже негативно влияние върху килограмите ви, той ще ви накара да се чувствате уморени. В проучване се доказват, че хлебните продукти водят до липса на фибри и заради това усещате умора. Ако ви  се яде хляб, изберете ръжен, без мая. С него не можете да преядете и ще контролирате теглото си.

Бъдете внимателни с бързите храни и тези с високо съдържание на калории. Например грахът и авокадото са калорични храни, които имат полезни вещества, но не бива да прекалявате с консумацията им.

За да утолите поне част от глада, преди да седнете на масата, изпийте чаша вода. Така със сигурност ще хапнете по-малко, защото водата ще заеме своето място в стомаха. Може да изпиете чаша прясно изцеден сок, върши същата работа.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес