Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Многозначни думи в българския език - внимавайте с употребата

11 декември 2023, 08:15 часа

За да познаваме добре българския език, трябва не само да знаем основните граматически, лексикални и стилистични правила. Трябва да притежаваме голям запас от думи и да познаваме тяхното не само пряко, но и косвено значение. Многозначни са тези думи, които имат няколко значения, често съвсем различни едно от друго. В много случаи някои от значенията могат да бъдат обидни, затова трябва да сме особено внимателни как се изразяваме.

Ето някои от многозначните думи в български език, с чиято употреба трябва да сме внимателни.

Бастун

Още: Кои арабски думи използваме в българския език всекидневно?

Всички знаем какво е бастун в прякото си значение. Напоследък думата придобива все по-голяма популярност със значение на "човек с неадекватно, обикновено сдържано или резервирано поведение". Ако се използва като обръщение, носи по-скоро закачлив смисъл, а не обиден. И все пак, внимавайте, към кого се обръщате така.

Долен

"Не кани Иван, много е долен!", показва презрение към човека, когото смятаме за неприятен.

Каун

Най-популярната дума за района на Хасково означава “пъпеш”. Използва се за "глупав, залюхан човек", но е толкова популярна, че се е превърнала в нарицателно за хасковлия и вече е загубила от обидното си послание.

Още: Кои персийски думи използваме постоянно в българския език?

Мангал

Буквално “мангал” означава “разлат метален или керамичен съд, обикновено на крачка, използван за разгаряне в него на дървени въглища”. Използва се жаргонно за хора от определена етническа общност. Избягвайте използването на тази дума, силно обидна е.

Миндил

Буквалното значение на думата е “салфетка, носна кърпа”. В българския език почти не е позната с това си значение. Използва се за “лека жена, прпоститутка”.

Патка

Още: 27 обиди, замаскирани като комплименти

Незнайно защо това животно се свързва с неособено висока интелигентност. Да кажеш на някого (обикновено на жена), че е патка, си е директна обида.

Пача

Това класическо зимно ястие се използва и като обидна дума за жена със значение на “проста и досадна, често вулгарна в обноските си жена, която може да е с привлекателен външен вид, но пошла и груба в маниерите си”.

Пачавра

Буквалното значение на думата е “парцал, кърпа за почистване”. Използва се като обидна по отношение на лека жена.

Педал

Още: Как да се държим с хора, които ни обиждат?

Буквалното значение на думата е “приспособление, което при натискане задейства някакъв механизъм или машина.” Второто му значение е на “хомосексуалист”, но с обидна нотка. Все по-често се използва като обида към хора, които са неприятни, без значение от тяхната сексуалност. Много е популярна в разговорната реч.

Селянин

“Човек, който живее на село” е буквалното значение на думата. Но често със същата дума се обиждат хора, които смятаме за невъзпитани, необразовани, без съответните маниери. “Видя ли го тоя селянин? Как си изхвърли боклука от балкона!”

Тиква, тиквеник

“Тиквеник” е традиционен български десерт, приготвен от тиква. Често се използва със значение на “много тъп човек”. С подобно значение се използва и думата “тиква”.

Още: Европейският съд по правата на човека забрани на учителите да обиждат ученици

Тутманик

Освен традиционна закуска, тутманик се използва със значение на “безхарактерен човек”.

Цървул

Буквално означава “традиционна обувка без подметка от естествена кожа”. Все по-популярно става значението й за “клиент, който отказва да плати, простак, неприятен човек”.

Шаран

Тази риба се използва със значение на “наивен човек, който лесно може да бъде излъган”.

Голяма част от споменатите обидни думи имат и своето шеговито и закачливо значение, което ще разберат само много близки до вас хора. Избягвайте да ги употребявате пред непознати или хора, които нямат чувство за хумор, защото могат много да се засегнат.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес