Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарите обясняват как туризмът помага на мозъка ни

04 август 2023, 20:09 часа

Лекарите и медицинските специалисти отдавна изтъкват ползите от физическата активност за цялостното ни здраве, но последните проучвания хвърлят светлина върху това как походите могат да окажат сериозно въздействие върху мозъка ни. Освен физическите ползи от подобреното сърдечносъдово здраве и засилената мускулна сила, е установено, че пешеходният туризъм оказва положително влияние върху нашето психическо благополучие и когнитивните функции.

Един от основните начини, по които туризмът влияе благоприятно на мозъка, е намаляването на стреса и тревожността. В нашия забързан съвременен живот стресът се е превърнал в широко разпространен проблем, който води до безброй здравословни проблеми.

Пешеходният туризъм осигурява естествено бягство от шума и суетата на градската среда, като ни потапя в спокойствието на природата. Доказано е, че това излагане на зелени площи и естествена среда намалява нивата на кортизол - хормонът, свързан със стреса, като по този начин насърчава релаксацията и чувството за спокойствие.

10 ползи за здравето и красотата от почивка на море

Освен това пешеходният туризъм оказва силно въздействие върху когнитивните ни способности. Изследователите са установили, че прекарването на време сред природата може да подобри вниманието и фокуса, повишавайки способността ни да се концентрираме върху задачи както по време на похода, така и след него. Мултисензорното преживяване от ходенето по неравен терен, разглеждането на живописни гледки и срещата с различни природни елементи активира различни области на мозъка, което води до повишаване на креативността и уменията за решаване на проблеми.

Освен че намалява стреса и подобрява когнитивните функции, туризмът влияе положително върху настроението и психичното ни здраве. Физическата активност стимулира освобождаването на ендорфини, известни като хормони на доброто настроение, които могат да облекчат симптомите на депресия и тревожност. Освен това престоят на открито ни излага на естествена слънчева светлина, която спомага за регулиране на цикъла на сън и бодърстване и подпомага цялостното психическо благополучие.

Пешеходният туризъм е полезен не само за възрастните, но има и голямо въздействие върху развиващия се мозък на децата. Проучванията показват, че прекарването на време сред природата подобрява вниманието, повишава когнитивната гъвкавост и подпомага развитието на пространственото осъзнаване при децата. Следователно насърчаването на дейности на открито като пешеходния туризъм може значително да допринесе за тяхното обучение и когнитивно развитие.

Кой от тези 5 вида туризъм е подходящ за вас?

Друг интригуващ аспект на въздействието на пешеходния туризъм върху мозъка е свързан с паметта. Изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, установява, че участниците, които са се разхождали 90 минути сред природата, са показали намалена активност в областта на мозъка, свързана с повтарящите се мисли, което е обща характеристика на тревожността и депресията. Това предполага, че разходките могат да имат и защитен ефект върху психичното ни здраве.

Лекарите и изследователите подчертават различните начини, по които туризмът влияе благоприятно на мозъка ни. Прекарването на време сред природата чрез пешеходен туризъм предлага множество предимства за психичното здраве - от намаляване на стреса и тревожността до подобряване на когнитивните функции и паметта. Тъй като животът ни все повече се доминира от екрани и заседнали навици, приемането на природата и редовните походи може да се окаже една от най-добрите рецепти за здрав и щастлив ум.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес