Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От климатик до парно: Как кожата на лицето „крещи“ за проблеми през есента

06 октомври 2024, 19:30 часа

След горещо лято, продължило до края на септември, е необходимо да се разгледа по-отблизо качеството на кожата на лицето и тялото, тъй като след края на сезона се забелязва влиянието на ултравиолетовите лъчи - от обикновено изгаряне до развитие на ракови клетки.

 

Какво се случва, когато кожата загуби своята влажност?

Още: Какви храни да ядете на 30 години, за да изглеждате на 20

Лятото е времето, когато кожата е особено активно изложена на агресивни фактори на околната среда, като:

·       ултравиолетово излагане;

·       сух климатизиран въздух;

·       вятър;

Още: Сезонът на кадифето: Как да се грижим за кожата си през есента

·       ефектите на морската сол.

В началото на есента е много важно да се грижите правилно за кожата си, за да запазите нейното качество. Когато е дехидратирана, това е въпрос не само на естетика, но и на здраве.

Липсата на вода заплашва да наруши хидролипидната бариера, която представлява тънък слой върху повърхността на кожата, а загубата й се отразява изключително негативно на защитната функция.

 

Още: Пластичен хирург разби три основни мита за красотата

Как да разберете дали кожата ви е дехидратирана?

При липса на достатъчно влага в тялото може да се появи усещане за сърбеж по лицето или повишена чувствителност. Дори след използване на редовни почистващи препарати има усещане за опъване и сухота.

Дехидратираната кожа често развива фини бръчки, които не са били там преди. Това са бръчки в областите:

·       усмивки,

·       под очите,

·       в областта на "пачия крак"

Трябва също да обърнете внимание на матовия тен и разширените пори. Това е особено често срещано при тези с мазна кожа.

 

Възможно ли е да се подхрани кожата у дома?

Първото нещо, което можете да направите, за да помогнете на кожата си, е редовно да поддържате водно-солевия баланс и да приемате достатъчно течности. Втората стъпка в прости манипулации, препоръчва се домашна грижа за кожата.

При неправилна грижа тези с мазна кожа могат да установят възпаление и по-разширени и замърсени пори, докато тези със суха и чувствителна кожа могат да изпитат допълнителен сърбеж, лющене и повишена чувствителност.

За хора с чувствителна кожа, които отбелязват наличието на розацея, тоест наличието на фина мрежа от кръвоносни съдове по лицето, този проблем може да се влоши, ако кожата не е достатъчно хидратирана.

 

Възможно ли е да се компенсира дехидратацията на кожата с колагенови препарати?

Колагенът е свързан с тургора на кожата (еластичността на кожата – бел. ред. ), с нейния тонус и уплътняване. За да повишите нивото му в тялото, можете да добавите аминокиселини към вашата диета - тогава проблемът с дехидратацията ще се връща по-рядко.

Използването на SPF кремове е задължително за представителите на всички типове кожа. По този начин предотвратявате фотостареенето, пигментацията и дехидратацията на кожата.

Такива кремове ще предпазят кожата от липса на влага и ще попълнят водния резерв. Това са задължителни действия за тези, които планират почивка на слънце или току-що са се върнали от морето.

Инжекционните процедури, които съдържат антиоксиданти, също се справят добре с дехидратацията на кожата - предотвратяват пигментацията. И ако човек не е готов за инжекции за красота, тогава веществото може да се използва под формата на серуми.

Грижите, които насищат кожата с влага, са отлични за работа с дехидратирана кожа: леки алгинатни маски, пилинги с млечна киселина, както и фотодинамична терапия.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес