Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

16 фрази от майки, които превръщат щастливите деца в нещастни възрастни

06 октомври 2024, 19:00 часа

Защо една майка може да се държи токсично към собственото си дете и какви думи, които казва, не само нараняват малкия човек, но и пораждат сериозни комплекси в него, от които по-късно ще бъде невероятно трудно да се отървете?

Има фраза „Всички ние идваме от детството” и тя отразява факта, че повечето поведенчески модели, знания, вярвания за себе си, нашите таланти, силни и слаби страни се формират у нас преди 7-годишна възраст. Детето се ражда като „празен лист“ и само от близки хора научава колко положителни или отрицателни са някои от качествата му и какво е то като човек.

„Как може да си толкова глупав? Наистина ли не разбираш основни неща?“ Или „Каква красива рисунка! Какво талантливо дете си! Гордеем се с теб!”

Още: Психолог: Мъж, който не уважава майка си, никога няма да уважава и вас

Усещате ли разликата?

Тези на пръв поглед прости фрази, произнесени от емоции, буквално формират основата на личността първо на дете, а след това и на възрастен. И ако основата е оформена криво, възрастният трябва да направи „основен ремонт“ на собствената си сграда-личност, анализирайки последствията от фразите и поведението на емоционално значимите хора в живота си.

Така че защо най-близките хора могат несъзнателно буквално да унищожат бъдещето на децата си? Откъде идва токсичността при възрастните? Как се проявява и как да се справим с тази токсичност?

Опасностите от токсична майка

Още: Майка се хвърли с детето си от третия етаж на хотел в Кърджали

Случва се умората да ви завладее, емоциите да ви погълнат, а външните фактори да ви се струват непоносими – в такива моменти е трудно да мислите за грижовно и природосъобразно отношение към друг човек. И ако за някои токсичността е изключение, което води до покаяние, то други може дори да не забележат как тровят околните. И най-тъжното е, когато този токсичен човек е майка. Възрастен може да прекрати неприятната връзка: да се разведе, да напусне, да спре да общува. Детето няма такъв шанс.

В психологията токсичността на майката често се разглежда през призмата на нейната саможертва. По ред причини самата майка може да възприема себе си като „жертва“, без да контролира ситуацията.

Причини за проявата на саможертва и слабост на майката:

  • Една майка може да повтори моделите на поведение на собствената си майка, които са й познати от детството. Ако собствената й майка е била емоционално недостъпна или критична, тя често пренася разрушителни модели върху децата си;
  • Ниско самочувствие. Мама може да проектира лични комплекси върху другите. Постоянните съмнения относно собствените способности и ценности водят до прекомерна критика и контрол върху децата;
  • Тя може да се почувства огорчена от нещастна любов или неуспешна романтична връзка. Токсичността се проявява в прехвърлянето на негативни преживявания от партньор на дете;
  • Нейната собствена неосъществена кариера може да се превърне в източник на агресия и недоволство. Токсичната майка може да проектира лични амбиции върху децата си, принуждавайки ги да следват нейните мечти, а не своите собствени;
  • Завишените очаквания към собствените деца провокират постоянен натиск и стрес, което води до добре познатото чувство за „недостатъчност“ в зряла възраст;
  • Физическо или психическо заболяване може значително да повлияе на емоционалното състояние на майката, карайки я да се чувства безпомощна и уплашена, което от своя страна води до токсично поведение, при което тя търси подкрепа и внимание, като манипулира децата си.

Още: Какъв съвет трябва да даде майката на сина си

Така самата майка често е човек с травматизирана психика и нейното поведение в някои случаи служи като начин за справяне с вътрешна болка и неразрешени конфликти.

16 фрази, които превръщат децата в комплексирани възрастни

„Остави ме“, „Нямам време“, „Пак ти с твоите глупости“

Детето може да възприеме такива фрази като „Аз не съм важен! Моите интереси са маловажни неща! Аз като човек не съм интересен и каквото и да правя, колкото и да се старая, не заслужавам любов и внимание.” Такова съзнателно и несъзнателно „знание“ преминава с детето в зряла възраст и то като 20-30-40-50-годишен възрастен се чувства безполезно, съгласявайки се на нископлатена работа и разрушителни връзки.

„Спри да плачеш!“, „Изобщо не изпитваш болка“, „Намерих нещо, за което да се разстроя“, „Моя собствена грешка“.

Тези фрази обезценяват чувствата и преживяванията на детето. Детето може да възприема фрази като: „Чувството е опасно за интимността! Ако съм чувствен, ще бъда слаб и ще ми откажат...” В зряла възраст такъв човек потиска болката, може да се адаптира, да издържи дълго време на унижение и неподходящо поведение на другите.

"Погледни се в огледалото", "Какъв специалист си?!"

С подобни фрази майката омаловажава качествата и талантите на детето. Детето може да възприеме тези фрази като „Без значение какво правя, не е достатъчно“. В зряла възраст такъв човек е придирчив към себе си, често му се струва, че нещо не е направено достатъчно добре, за него е трудно да намери дейност, която наистина харесва, тъй като изглежда, че неговите таланти не са нещо значимо.

„Децата на всички са добре, но аз имам...“, „Ето ме на твоята възраст“, ​​„Виж Мими, а ти какво правиш...“

В живота си на възрастен, след тези фрази, детето ще се стреми да бъде като другите хора, но като правило е малко вероятно да бъде доволно от състоянието на нещата, тъй като винаги ще има фигура / модел, който е по-добър, по-висок, по-силен. Именно сравняването на себе си с другите често води до чувство на неудовлетвореност или дори изтощителен работохолизъм.

„Да, заради теб...“, „Ще докараш майка си инфаркт“, „Заради теб имам главоболие“.

Майката обвинява детето за собствените си неуспехи, настроение и благополучие. Тя може да прехвърли отговорността върху детето за абсолютно всичко, което се случва с нея и в живота й. Докато детето расте, то се тревожи какво ще си помислят другите за него. Ако неговият избор, неговото щастие постави някого в неудобно положение, то е готово да се откаже от избраното решение, само и само да не срещне вътрешно напрежение, да не изпитва вина, болка, безпокойство.

Какво да направите, ако станете свидетел на токсично поведение на майка към дете (или се разпознаете в описаните по-горе ситуации)?

Можете да разберете, че детето има токсична майка, която „задушава“ неговите таланти и искрени чувства със собственото си поведение. То може да излее гнева си върху другите, да излъже, умишлено да привлече вниманието към себе си или, обратно, да се опита да се слее със ситуацията и да „не блести“. Сякаш тихо крещи: „Аз не съм като всички останали!“

Ако видите токсична майка във вашето обкръжение, ако разбирате, че е трудно за дете около нея, не бързайте да я етикетирате, давайте директни препоръки или да осъждате нейното поведение. Жената вероятно наистина има нужда от помощ.

Как да променим вектора от отрицателен към положителен за кратък период от време?

  • Забележете положителни прояви в детето си. Хвалете го за това, което направи. Хвалете го за това, което е. Давайте му повече физическо докосване, нежност, прегръдки.
  • Интересувайте се от мненията, приемайте желанията на детето. Когато приготвяте закуската, съобразете се с желанията на детето – то иска сандвич например или бъркани яйца. В магазина попитайте каква играчка или дрехи харесва.
  • Ако едно дете преди това не е успяло в нещо, но сега се справя с някои трудности, тогава, разбира се, подчертайте това и кажете: „Виж колко си страхотен! Вчера не можа да го направиш, но днес можеш!“
  • С такива прости действия разрушителната майка може постепенно да се превърне в подкрепяща и съзидателна. Всичко има своята причина и следствие, но добрата новина е, че всеки ефект може да се промени към по-добро, ако изберете положителните промени!

източник: https://www.marieclaire.ru/psychology/16-fraz-kotorye-prevrashayut-schastlivykh-detei-v-neschastnykh-vzroslykh/

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес