Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корените на "телефонната" наркомания

22 март 2016, 08:15 часа

Някои хора не могат да прекарат и минута, без да поглеждат към екрана на смартфона, и проявяват други признаци на "телефонна зависимост" поради неспособност да контролират своите импулси, твърдят психолози в статия, публикувана в сп. Psychonomic Bulletin & Review.

"Зависимостта от джаджи, изглежда, се явява следствие от импулсивното поведение, а не от желанието да се получи някакво моментно удоволствие или възнаграждение", казва Хенри Уилмър от университета Темпъл във Филаделфия (САЩ). По думите му тези изводи напълно съответстват на представите, че хората, зависещи от телефоните, като цяло се явяват изключително импулсивни и нетърпеливи.

Уилмър и колегата му Джейсън Чейн стигнали до този извод, наблюдавайки как 90 студенти и аспиранти попълвали дълги анкети, решавали задачи за съобразителност и отговаряли на въпроси на учените. При това изследователите установили, че "телефонната" зависимост не се явява класическа форма на наркомания.

По време на допитване учените предлагали на всеки от участниците да направи избор – да получи няколко долара веднага или да почака и да получи хиляда долара след ден, месец, половин година или една година.

Уилмър и Чейн се интересували не толкова от самия избор на доброволците, колкото от времето, което те изразходвали, за да направят този избор. Като съпоставили колко бързо студентите давали отговор и какво избирали, с това, колко често всеки от тях използва смартфона си, авторите на статията се опитали да разберат с какво е свързано формирането на зависимостта – с желанието да се получи удоволствие или с липсата на самоконтрол.

Както показал този анализ, "телефонната" наркомания възниква не поради желание да се научи нова информация или да се получи удоволствие от играта на телефона, а от нетърпеливост при подобни "зависими" хора, неспособни да контролират своите импулси. Това може да обясни защо някои хора са изключително уязвими за действията на смартфони и прочие джаджи, а други не изпитват подобни проблеми.

Уилмър и Чейн се надяват, че откритата от тях връзка и събраните данни ще помогнат на други психолози за изяснят как джаджите влияят на нашата психика, трябва ли да се борим с тяхното влияние, и да разберат какво се явява следствие и какво – причина, в дадения случай, допълва РИА Новости.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес