Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаете за маслата от семена

09 октомври 2024, 15:30 часа

Хората, които са против маслата от семена, смятат, че употребата им причинява множество здравословни проблеми, включително рак, хронични възпаления, диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания. В същото време тези масла са навсякъде - във всички видове закуски, пакетирани ядкови масла, безмлечни пасти и напитки, и дори смесени в зехтин. Освен това в много ресторанти готвят с тях.

Както може би се досещате, тези масла произхождат от различни видове растения и техните семена. Поради неутралния си вкус и достъпността си, маслата от семена са станали широко разпространени, особено в ресторантите и пакетираните храни като чипс, бисквити и салатни сосове. 

Маслата от семена са полиненаситени мазнини (ПНМК), като повечето от тях се класифицират като омега 6 мастни киселини, а някои като омега 3 (същите здравословни мазнини, които се съдържат в рибата). 

Още: Топ 5 на най-здравословните семена, които да добавите към вашата диета

Съществуват редица различни видове, но тези растения най-разпространените:

- Рапица

- Царевица

- Шафранка

Още: Лекар: Това са най-полезните семена

- Слънчоглед

- Памучно семе

- Гроздово семе

- Соя

Още: Това са най-добрите семена при висок холестерол, яжте ги всеки ден

- Оризови трици

Вредни ли са маслата от семена?

При тях има два проблема: Единият е свързан с начина им на производство, а другият - с омега 6 мастните киселини, които съдържат. Не всички масла от семена са вредни. Влиянието на маслата от семена върху здравето е свързано с профила на мастните киселини и няколко други фактора, като например колко лесно се извлича маслото и колко рафиниране е необходимо.

По отношение на начина на производство повечето масла от семена са ултрапреработени. Рафинираните в търговската мрежа масла обикновено се филтрират, избелват и нагряват, в резултат на което са лишени от повечето си полезни свойства. Освен това, поради химическия си състав (ПНМК имат двойни връзки), те са силно нестабилни и податливи на окисление, когато са изложени на топлина, светлина и химически разтворители. Окисляването не само може да превърне маслото в жълто, но и да създаде вредни съединения, които могат да бъдат канцерогенни. Произвежданите в търговската мрежа масла от семена се нагряват по време на обработката и след това отново по време на готвенето, което ги разгражда още повече. 

Друг проблем са омега 6 мастните киселини. Омега 6 не са лоши, всъщност изследванията са установили, че те имат редица ползи за здравето, като например понижаване на риска от инсулт и сърдечни заболявания. Проблемът възниква със съотношението между омега 3 и омега 6, което консумираме в съвременното си хранене, тъй като маслата от семена са навсякъде. Изследвания показват, че до преди около 100 години съотношението между омега 6 и омега 3 при хората е било 4:1. Днес това съотношение е по-скоро 20:1 или повече, а излишъкът на омега 6 спрямо омега 3 може да причини хронични възпаления и множество заболявания, свързани с начина на живот, като диабет тип 2. 

Така че, въпреки че маслата от семена се считат за безопасни, има значение колко от тях приемате.

Как да ги ограничите?

Пълното избягване на маслата от семена може да се окаже почти невъзможно, като се има предвид колко широко разпространени са те, но има стъпки, които можете да предприемете, за да ограничите консумацията им. 

Четете етикетите на храните. Търсете продукти, които съдържат по-здравословни видове мазнини. Ако видите масло от семена, обърнете внимание на мястото му в списъка на съставките. Колкото по-нагоре в списъка е то, толкова повече от него има в продукта.

Внимавайте, когато вечеряте навън. Когато се храните в ресторанти, попитайте дали храната ви може да бъде приготвена в масло или зехтин екстра върджин, ако е възможно. Избягвайте пържената храна, тъй като във фритюрниците обикновено се използват масла от семена, които се използват многократно. Редовното претопляне влошава още повече качеството му.

Гответе с други мазнини. Винаги можете да контролирате мазнините, с които готвите у дома, така че можете да избягвате маслата от семена там или да избирате по-малко преработени такива, които са студено пресовани (без топлина или химикали) или пресовани на експулвер (без химикали). Препоръчваме ви за готвене да използвате екстра върджин зехтин, пречистено масло (гхи), екстра върджин кокосово масло, масло от авокадо или животински мазнини като свинска мас или лой. За сосове и дресинги са подходящи масло от ядки макадамия, бадемово и сусамово масло.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес